Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 31 martie - 13 aprilie 2010 - Revista Ferma
4 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 31 martie – 13 aprilie 2010

pomi primavara m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 31 martie - 13 aprilie 2010

În depresiunile nordice şi centrale, procesele vegetative se vor desfăşura uşor mai lent. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile de toamnă semănate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a culturilor se va menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge înfrăţirea şi alungirea tulpinii, iar la culturile tardive se vor semnala fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări.

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se va afla predominant la înfrunzire şi apariţia inflorescentelor, cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile din jumătatea de sud a ţării.

La soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş vişin, prun) se vor înregistra fazele de dezmugurire şi înflorire, precum şi creşterea frunzelor, îndeosebi în plantaţiile din sudul, estul şi vestul ţării. La seminţoase (măr, păr, gutui) se va continua înmugurirea, dezmugurirea şi, local, apariţia butonilor florali.

La viţa de vie predominantă va fi faza de „plâns” şi înmugurire în podgoriile din jumătatea de nord a ţării, iar în restul teritoriului se va semnala umflarea mugurilor şi dezmugurirea.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă a solului în cultura grâului de toamnă, pe profilul 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În această perioadă, va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în aproape toate zonele de cultură, exceptând jumătatea vestică a ţării, unde regimul termic al aerului va fi mai scăzut decât în mod obişnuit. Valorile medii diurne ale aerului se vor încadra între 4… 12°C, apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 7… 13°C, în cea mai mare parte a ţării, limite optime pentru continuarea semănăturilor de primăvară (mazăre, ovăz, orzoaică, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, etc.), precum şi declanşării însămânţării la porumb pe suprafeţele agricole din sudul şi vestul ţării. În regiunile centrale şi nordice, temperaturile se vor încadra între 4… 9°C.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări. De asemenea, pe suprafeţele agricole din jumătatea nordică, cantităţile de precipitaţii pot fi mai însemnate.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Definitivarea însămânţărilor la culturile de primăvară din prima epocă (borceag, lucernă, ovăz, orzoaică, etc.);

• Pregătirea unui pat germinativ bine mărunţit pentru semănatul/plantatul culturilor prăşitoare;

• Semănatul culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb);

• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;

• Efectuarea lucrărilor de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);

• Finalizarea tăierilor de rodire şi a tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv – Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie – dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel,  Daniel Alexandru

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →