Per ansamblu, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor de cultură, exceptând jumătatea nordică a ţării, unde acestea vor putea depăşi normalul perioadei. Local, în zonele joase şi de luncă, vor fi condiţii de producere a ceţii, izolat, asociată cu depunere de chiciură, îndeosebi în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei.
Starea solului
Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă pe profilul 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Culturile de toamnă îşi vor menţine starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a zonelor agricole, cu excepţia unor suprafeţe restrânse, îndeosebi din sudul şi vestul ţării, unde în zilele cele mai calde vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare.
De asemenea, în perioadele reci, din cauza scăderii temperaturilor minime negative din aer, sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-7…-10…-15 grade), pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu un strat superficial (sub 10 cm), atât în culturile de toamna semănate în epoca optimă, cât şi în cele tardive, plantele vor fi expuse gerului şi afectate parţial (brunificare şi arsuri ale vârfului frunzelor, îngălbenirea sau uscarea celor bazale).
Totodată, din cauza producerii alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, va fi posibilă apariţia fenomenului de „descălţare” a plantelor.
Orzul şi grâul de toamnă, semănate în epoca optimă, se menţin la înfrunzire şi înfrăţire, cu o stare de vegetaţie a culturilor medie şi bună, iar în semănăturile întârziate (după 20 octombrie) vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia, vigurozitatea plantelor fiind în general medie şi slabă, iar densitatea redusă.
În sudul, estul şi sud-estul ţării, cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar, plantele având, în medie, 4-12 frunze adevărate. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara perioadei optime.
Speciile pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic în toate plantaţiile. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, îndeosebi din jumătatea de sud a ţării, se va putea înregistra faza de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile pomicole timpurii de sâmburoase.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole
- continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
- efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
- aplicarea de îngrăşăminte organice în vii şi livezi;
- administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.
Director General, Dr. Ion SANDU
Şef Laborator Agrometeorologie, Dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Ana ŞERBAN