Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 28 Ianuarie - 10 Februarie 2009 - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 28 Ianuarie – 10 Februarie 2009

iarna 2009 la munte m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 28 Ianuarie - 10 Februarie 2009

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori mai ridicate fiind posibile în zonele sudice ale ţării.

TEMPERATURA MEDIE DIURNĂ a aerului se va încadra între -5…3°C în aproape ţara, limite apropiate de normalul perioadei.

TEMPERATURA MAXIMĂ a aerului va fi cuprinsă între 1…8°C în majoritatea zonelor de cultură, exceptând sudul ţării, unde în zilele cele mai calde, acestea pot depăşi local, 15°C.

TEMPERATURA MINIMĂ a aerului va oscila între -10…0°C pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, posibil mai scăzute în depresiuni (< -15... -20°C), unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi de precipitaţii excedentare se pot înregistra în jumătatea nordică a ţării, iar în restul teritoriului agricol acestea vor fi normale.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Bărăgan şi sud-estul Moldovei se vor menţine deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi local, puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic în majoritatea zonelor de cultură. În perioadele cele mai calde, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, în special pe unele suprafeţe agricole din jumătatea de sud a ţării. Starea de vegetaţie la culturile semănate în epoca optimă se va menţine în general medie şi bună, iar la cele înfiinţate tardiv şi pe arealele afectate de seceta pedologică din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre slabă. Totodată, temperaturile minime din aer deosebit de scăzute, sub pragurile biologice critice (-10… -15… -20°C) de rezistenţă a plantelor, în absenţa unui strat protector de zăpadă vor putea afecta parţial/total aparatul foliar, îndeosebi la culturile înfiinţate după 20 octombrie.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, funcţie de data semănatului, se vor afla în diferite faze fenologice, respectiv răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea în aproape toate regiunile agricole.

Rapiţa semănată în epoca optimă din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania va parcurge predominant faza de înfrunzire.

La speciile pomicole şi viticole se va semnala repausul vegetativ, în toate plantaţiile.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole  • Administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice la pomii fructiferi şi viţă de vie;
  • Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole şi viticole;
  • Transportul îngrăşămintelor organice în câmp.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →