Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 28 aprilie - 11 mai 2010 - Revista Ferma
4 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 28 aprilie – 11 mai 2010

flori liliac m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 28 aprilie - 11 mai 2010

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă îşi vor definitiva alungirea tulpinii, înregistrându-se fazele de burduf şi înspicare, în special în jumătatea de sud a ţării, plantele având o densitate şi stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie. În culturile întârziate se va semnala alungirea paiului, cu o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, precum şi o densitate mai redusă.

Rapiţa semănată în Muntenia, Dobrogea şi Transilvania se va afla în fazele de înfrunzire, apariţie a inflorescentţlor şi înflorire pe majoritatea suprafeţelor, iar izolat, în sud-estul ţării, formarea silicvelor.

Soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) vor parcurge înflorirea, precum şi legarea şi creşterea rodului, iar seminţoasele (măr, păr), dezmugurirea şi inflorirea, în cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole.

Viţa de vie îşi va continua înmugurirea şi dezmugurirea, în cea mai mare parte a podgoriilor, iar local în sudul teritoriului agricol precum şi cresterea frunzelor/lăstarilor.
Porumbul şi floarea-soarelui se vor afla în fazele de germinare-răsărire, iar local în sudul teritoriului este posibilă apariţia primei perechi de frunze adevărate.

Starea solului

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe aproape întreg teritoriul agricol. În sudul, sud-estul şi estul ţării se vor semnala suprafeţe afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm în cultura de porumb va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor agricole. Deficite moderate de umiditate se vor înregistra în continuare pe unele areale din Dobrogea, Muntenia şi local în sudul Moldovei.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În acest interval va predomina un regim termic al aerului normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între 9… 18°C, valori apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 şi 10 cm, se va situa între 8… 19°C, valori optime pentru realizarea însămânţărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.), precum şi desfăşurarii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire-înfrunzire) la culturile semănate până în prezent.

Se întrevăd cantităţi de precipitaţii normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în vestul, centrul şi nordul ţării, va fi posibil un regim pluviometric uşor excedentar. Ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Pregătirea patului germinativ şi continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr, etc.);

• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;

• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor din culturile de toamnă;

• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi;

• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv – Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie – dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Oana Oprea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →