Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 25 februarie - 9 martie 2009 - Revista Ferma
2 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 25 februarie – 9 martie 2009

pag3meteo1 m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 25 februarie - 9 martie 2009

TEMPERATURA MEDIE DIURNA a aerului se va încadra între -4…3°C, în cea mai mare parte a zonelor agricole, apropiate de normalul perioadei.

TEMPERATURA MAXIMA a aerului se va situa între 2…9°C în majoritatea regiunilor, iar în sudul ţării vor fi posibile valori mai ridicate (>15°C).

TEMPERATURA MINIMA a aerului va fi cuprins între -8…2°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, mai scăzută (<-10°C) în depresiunile din centrul şi nordul ţării, unde se va produce îngheţ la sol. Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), predominant sub formă de ninsoare, local fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În majoritatea zonelor agricole regimul pluviometric va fi în general normal, iar în centrul, vestul şi nordul ţării, acesta va fi excedentar. Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în sud-estul ţării se vor menţine suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, culturile de toamnă se vor afla în repaus biologic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local, în zonele de câmpie din sudul ţării vor avea loc reluări temporare ale vegetaţiei la cerealierele de toamnă, iar procesele de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura lent.

În intervalele reci, când temperaturile minime negative din aer vor înregistra valori sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10… -15°C), vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar (brunificare, arsuri, etc.), îndeosebi la culturile de toamnă semănate după 20 octombrie, insuficient călite şi slab înrădăcinate, plantele fiind astfel vulnerabile faţă de stresul termic generat de temperaturile minime deosebit de scăzute, în absenţa unui strat protector de zăpadă. Totodată, va exista riscul afectării mugurilor de rod la speciile pomi-viticole.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie) se vor afla în faza de înfrăţire, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor menţinându-se pe ansamblu bună şi medie. De asemenea, datorită realizării unui cumul de temperaturi medii pozitive din aer (Σ Tmed>0°C) de 800-850 unităţi de căldură înregistrat de la 1 octombrie 2008 şi până la această dată, va fi posibilă apariţia fazei de alungire a tulpinii, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, pe suprafeţele cu o aprovizionare optimă cu apă în sol. În semănăturile tardive se va semnala formarea frunzei a 3-a şi înfrăţirea, plantele prezentând o stare de vegetaţie medie şi slabă, în special pe terenurile afectate de seceta pedologică.

În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, iar, local, în sudul şi estul ţării, va fi posibilă apariţia inflorescenţelor. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile cu deficite de apă în sol.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ. Local, în jumătatea de sud a ţării la soiurile timpurii de sâmburoase se va înregistra înmugurirea şi chiar dezmugurirea la cais, în special pe suprafeţele cu expoziţie sudică.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

– Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;

– Executarea lucrărilor de arat pe suprafeţele fără strat de zăpadă;

– Efectuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi;

– Administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →