Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7 şi 14°C, valori apropiate de mediile multianuale, în aproape toate regiunile agricole.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 11 şi 17°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va
fi cuprinsă între 0 şi 9°C în cea mai mare parte a zonelor agricole,
posibil mai scăzută în nopţile cele mai reci (sub -8°C), îndeosebi în
zonele depresionare din nordul şi centrul ţării, unde, local, va fi
posibilă apariţia brumei şi îngheţului la suprafaţa solului.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 6 şi 12°C, optimă pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) însămânţate în epoca optimă.
Se prognozează ploi locale la nivelul întregii ţări, iar în a doua parte a intervalului vor fi posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în special în nordul şi centrul teritoriului agricol. Vântul va prezenta intensificări temporare.
Starea solului
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării, cu excepţia unor suprafeţe din sud-est, sud şi local în est, unde se vor menţine deficite ridicate de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea în bune condiţii a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă semănate în epoca optimă, în majoritatea regiunilor agricole. În zonele depresionare, scăderea temperaturilor medii din aer şi de la suprafaţa solului sub limitele biologice optime ale plantelor (<0°C) va determina o încetinire a vegetaţiei şi chiar stagnarea temporară a acesteia.Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe, la nivelul întregii ţări.
În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare-răsărire şi formare a frunzei a treia în cea mai mare parte a teritoriului, respectiv înfrăţire, pe arealele din sudul ţării. Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta în general bună, exceptând terenurile cu deficite de apă în sol, unde aceasta va fi medie şi slabă.
La speciile pomicole şi viticole fazele de maturare a fructelor/boabelor şi a lemnului se vor desfăşura în condiţii bune, finalizându-se totodată lucrările de recoltare, în majoritatea plantaţiilor.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, arături, pregătire a patului germinativ, semănat, etc.) se vor efectua în condiţii bune.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Efectuarea arăturilor de toamnă, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
- Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.
Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU