Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 20 ianuarie - 02 februarie 2010 - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 20 ianuarie – 02 februarie 2010

fructeiarna m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 20 ianuarie - 02 februarie 2010

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -5 şi 3oC în aproape toată ţara, abaterile pozitive fiind de 1…4oC, îndeosebi în zonele sudice.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 8oC în majoritatea zonelor de cultură, exceptând sudul ţării, unde, în zilele cele mai calde, acestea pot depăşi, local, 15oC.

Temperaturile minime ale aerului vor oscila între -11 şi 4oC pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, posibil mai scăzute în depresiuni (mai mici de -15oC), unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.

Se prognozează cantităţi de precipitaţii uşor excedentare în majoritatea regiunilor agricole. Precipitaţiile vor fi mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), predominant sub formă de ninsori, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa la valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în majoritatea regiunilor agricole, exceptând unele areale din sud-estul ţării, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole, se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic în majoritatea zonelor de cultură. În perioadele cele mai calde, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, în special pe unele suprafeţe agricole din jumătatea de sud a ţării.

Starea de vegetaţie la culturile semănate în epoca optimă se va menţine în general medie şi bună, iar la cele înfiinţate tardiv şi pe arealele afectate de seceta pedologică din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre slabă.

Totodată, temperaturile minime din aer, deosebit de scăzute, sub pragurile biologice critice (-10…-15oC) de rezistenţă a plantelor, în absenţa unui strat protector de zăpadă, vor putea afecta parţial şi chiar total aparatul foliar, îndeosebi la culturile înfiinţate după 20 octombrie.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în diferite faze fenologice, respectiv răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea în aproape toate regiunile agricole.

Rapiţa semănată în epoca optimă în Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, va parcurge predominant faza de înfrunzire.

La speciile pomicole şi viticole se va semnala repausul vegetativ, în toate plantaţiile.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  • efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole şi viticole;
  • transportul îngrăşămintelor organice în câmp.


Administraţia Naţională de Meteorologie
Director General – Dr. Ion Sandu               
Şef Laborator Agrometeorologie – Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel, Ana Şerban

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →