Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 2 - 15 decembrie 2009 - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 2 – 15 decembrie 2009

agro meteo m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 2 - 15 decembrie 2009

6

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 5°C, apropiată de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.


Temperatura maximă
a aerului se va situa între 0 şi 7°C în aproape toată ţara, iar în zilele cele mai calde acestea pot depăşi local, 15°C, îndeosebi în primele zile ale perioadei.

Temperatura minimă a aerului va prezenta valori cuprinse între -7 şi 4°C pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, mai scăzute în zonele depresionare nordice şi centrale, unde se va produce brumă şi îngheţ la sol.

Sunt posibile ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. De asemenea, cantităţile de precipitaţii pot depăşi normele climatologice.

 

Starea solului

Pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va situa la valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Pe suprafeţe restrânse din Bărăgan, Dobrogea şi sud-estul Moldovei se va semnala secetă pedologică moderată şi local, puternică.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a zonelor agricole.

Totodată, în zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor vor fi lente, mergând până la stagnarea temporară a acestora în perioadele reci.

Pe terenurile agricole cu strat de zăpadă, la speciile de toamnă, procesele de iernare se vor desfăşura în general în condiţii normale. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună, cu excepţia culturilor semănate tardiv, unde starea de vegetaţie va fi medie şi slabă.

Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului se vor afla predominant în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări.

Cultura de rapiţă semănată pe suprafeţe restrânse în epoca optimă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, în majoritatea zonelor de cultură.

Speciile pomi-viticole vor parcurge stadiul de repaus biologic în toate plantaţiile, acestea fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Ca urmare, lucrările agricole specifice (arături adânci de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar, îndeosebi în zilele cu precipitaţii.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole
  • Finalizarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului
  • Continuarea lucrărilor de arăt în vii şi livezi *Administrarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa de vie.


Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →