Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 16 decembrie 2009 - 19 ianuarie 2010 - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 16 decembrie 2009 – 19 ianuarie 2010

maces m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 16 decembrie 2009 - 19 ianuarie 2010

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa -4 şi 4°C, mai ridicate cu 1 şi 4°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 9°C în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai ridicată, peste 15°C, în perioadele cele mai calde, în special în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9 şi 0°C în aproape toate zonele de cultură, valori mai scăzute (sub -15°C) fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.

Se prognozează cantităţi de apă în general normale în aproape toată ţara, exceptând primele zile ale intervalului, când precipitaţiile pot depăşi normele climatologice, în majoritatea regiunilor agricole.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol se vor menţine pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul şi estul ţării, seceta pedologică fiind moderată şi local, puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se va semnala stadiul de repaus biologic pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, în intervalele calde, vor fi posibile reluări temporare ale proceselor vegetative, în special pe unele suprafeţe agricole din jumătatea de sud a ţării.

Culturile semănate în afara epocii optime, insuficient călite şi nepregătite la condiţiile de iernare, vor putea fi afectate parţial/total, prin brunificări/degerături ale vârfului frunzelor, datorită temperaturilor minime din aer deosebit de scăzute, situate sub pragurile biologice critice (-15 şi -20°C) de rezistenţă a plantelor şi în absenţa unui strat protector de zăpadă.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, la nivelul întregii ţări. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Pe majoritatea suprafeţelor agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa se va afla predominant în stadiul de repaus vegetativ.
      
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic în toate plantaţiile.
       
Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) se vor efectua în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale la cerealierele de toamnă

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →