Temperatura medie a solului la adâcimea de 5 cm se va situa între 11… 22° C, în cea mai mare parte a ţării, favorabilă continuării însămânţărilor de toamnă şi desfăşurării primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire) la culturile (rapiţă, orz) înfiinţate până în prezent.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, se întrevăd cantităţi de precipitaţii în general normale în aproape toate zonele de cultură, exceptând sudul şi sud-estul ţării, unde acestea se vor putea situa sub mediile multianuale.
Starea solului
Aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta în continuare valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului. Fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, local puternică şi extremă) se va menţine pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul şi sudul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În general, regimul hidro-termic din aer şi sol va permite desfăşurarea în ritmuri normale a proceselor de maturare la speciile prăşitoare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, exceptând zonele depresionare, unde acestea vor fi uşor încetinite. La culturile de toamnă (rapiţă şi orz), condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului din sud-vestul, centrul şi nordul ţării. Pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol din sudul şi sud-estul teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie la rapiţa şi orzul de toamnă vor fi stânjenite, iar lucrările de pregătire a terenurilor în vederea continuării însămânţărilor la grâul de toamnă se vor efectua cu dificultate (sol uscat, crustă şi crăpături).
La cultura de floarea-soarelui se va putea finaliza faza de maturitate deplină (100%), continuându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
Porumbul va parcurge maturitatea deplină (60-100%), în special în jumătatea de nord a ţării, iar la hibrizii semitardivi se va continua recoltarea, în aproape toate regiunile agricole.
În Transilvania, Moldova şi Crişana, sfecla de zahăr se va afla predominant la acumularea zahărului în rădăcină, precum şi maturitatea tehnologică.
În principalele bazine de cultură, cartoful îşi va continua maturitatea tehnologică şi recoltarea.
La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor înregistra acumularea zahărului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea.
La cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire. Totodată se vor continua lucrările de semănat, la nivelul întregii ţări.
Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;
• În zonele din sudul şi sud-estul ţării, unde conţinutul de umiditate din sol în stratul 0-20 cm este scăzut, se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.
Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Director Executiv – Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie – dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Oana Oprea