Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 14 - 27 aprilie 2010 - Revista Ferma
4 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 14 – 27 aprilie 2010

Starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în culturile semănate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire şi alungirea tulpinii. În culturile tardive se vor definitiva fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţirea.

În Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Transilvania, rapiţa va parcurge înfrunzirea, alungirea tulpinii, precum şi apariţia inflorescentelor, îndeosebi pe terenurile din jumătatea de sud a ţării.

În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii şi extratimpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor semnala fazele de dezmugurire şi înflorire. La semintoase (măr, păr, gutui) se va înregistra înmugurirea, dezmugurirea şi izolat apariţia butonilor florali.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla în fazele de înmugurire, dezmugurire şi local înfrunzire.

Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va menţine la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură.

Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar local în sudul şi sud-estul ţării se vor semnala deficite moderate de umiditate.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Per ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a zonelor agricole. Regimul termic mediu diurn al aerului va fi cuprins între 7… 15°C, limite apropiate de normalul perioadei în aproape toate zonele de cultură.

La adâncimea de 5 cm, temperatura medie diurnă a solului va oscila între 8… 17°C, valori favorabile continuării lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară (floarea-soarelui şi porumb) şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) în semănăturile din prima urgenţă (mazăre, ovăz, orzoaică, sfeclă de zahăr).

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului pe majoritatea suprafeţelor agricole, mai frecvente în nordul ţării, unde este posibil să se înregistreze precipitaţii mai însemnate cantitativ. Izolat, ploile pot avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Definitivarea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă, etc.);
• Pregătirea unui pat germinativ bine mărunţit pentru semănatul/plantatul culturilor prăşitoare;
• Semănatul culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Efectuarea lucrărilor de intreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare).

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv – Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie – dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel,  Daniel Alexandru

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →