Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 12 august – 8 septembrie 2009 - Revista Ferma
4 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 12 august – 8 septembrie 2009

agrometeo meteo m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 12 august – 8 septembrie 2009

Temperatura medie
diurnă a aerului se va încadra între 14 şi 27ºC, cu 1 şi 4ºC peste
valorile medii multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura maximă
a aerului va fi cuprinsă între 16 şi 32ºC, pe aproape întreg teritoriul
agricol, iar în zilele cele mai calde vor putea atinge şi chiar depăşi
32ºC, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Temperatura minimă
a aerului se va situa între 8 şi 20ºC, în toată ţara, mai scăzute în
depresiuni. În intervalele cele mai calde vor fi posibile, nopţi
tropicale (Tmin>17ºC), local în jumătatea de sud a ţării.

Regimul pluviometric va fi în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, îndeosebi în regiunile din nordul, centrul şi vestul ţării. Ploile vor fi predominant sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.


Starea solului

Pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura de porumb neirigată se vor menţine deficite ridicate şi chiar accentuate de umiditate, pe majoritatea suprafeţelor agricole fiind prezentă seceta pedologică moderată, puternică, extremă. În zonele de cultură din centrul şi nordul ţării rezerva de apă în sol se va situa în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Temperaturile maxime ridicate, asociate cu deficitele accentuate de umiditate în sol, îndeosebi în sudul, sud-estul, estul şi local în vestul ţării, pe fondul cerinţelor maxime faţă de apă ale prăşitoarelor, vor determina în continuare forţări stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, răsucire şi uscare parţială/totală a aparatului foliar, sterilitatea plantelor, „şistăvirea” boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea soarelui, subdimensionarea tuberculilor la cartofi şi a fructelor la pomi şi viţă de vie, precum şi căderea prematură a fructelor.

Procesele vegetative vor fi în continuare stânjenite, determinând un procent ridicat de plante sterile şi ştiuleţi incomplet formaţi la porumb, precum şi de seminţe seci la floarea soarelui, extinzându-se suprafeţele unde culturile vor fi compromise, datorită secetei atmosferice şi pedologice prelungite.

Floarea soarelui va parcurge fazele de maturitate ceară şi deplină în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe unele suprafeţe din sudul şi sud-estul ţării, spre sfârşitul lunii august, va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

La porumb, în regim neirigat, funcţie de data semănatului va predomina înflorirea, mătăsirea şi maturitatea lapte, în majoritatea regiunilor, iar local în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, maturitatea ceară. Local, în sud şi sud-est va fi posibilă declanşarea maturităţii depline, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

Sfecla de zahăr din centrul, estul şi vestul ţării îşi va continua formarea frunzelor, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zahărului.

Soiurile semitardive de cartof se vor afla la maturitate tehnologică, având un număr redus de tuberculi/cuib, aceştia fiind subdimensionaţi, estimându-se producţii scăzute şi depreciate calitativ.

În plantaţiile pomicole vor predomina dezvoltarea şi coacerea fructelor, extinzându-se suprafeţele recoltate.

La viţa de vie se va continua creşterea şi coacerea boabelor în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile de masă extratimpurii şi timpurii va începe recoltarea.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Continuarea aplicării irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite ridicate de umiditate în sol
  • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă şi pomi fructiferi
  • Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare) în culturile prăşitoare şi pomi-viticole
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale


Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →