Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 12-25 mai 2010 - Revista Ferma
5 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 12-25 mai 2010

flori liliac m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 12-25 mai 2010

În restul zonelor de cultură, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura în general normal, exceptând terenurile afectate de seceta pedologică, unde ritmurile vegetative vor fi stânjenite. Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă şi cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe arealele afectate de fenomenul de secetă pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta slabă şi medie.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului se vor afla predominant în fazele de alungire a tulpinii, burduf şi înspicare, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Totodată, în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării va fi posibilă declanşarea înfloririi, începând cu decada a doua a lunii.
La culturile prăşitoare (floarea soarelui, porumb) se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire-înfrunzire, în majoritatea regiunilor agricole.

În sudul, sud-estul, estul, nord-vestul şi centrul ţării, rapiţa îşi va continua alungirea tulpinii şi înflorirea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în Dobrogea se vor înregistra formarea silicvelor şi a boabelor în silicve.

În principalele bazine de cultură, cartoful de consum va parcurge încolţirea, răsărirea precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar sfecla de zahăr se va afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia primei perechi de frunze adevărate.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va parcurge predominant dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor, iar spre sfârşitul lunii, local, va fi posibilă declanşarea înfloririi, îndeosebi la soiurile timpurii de masă din jumătatea de sud a ţării. La pomii fructiferi, speciile de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin), se vor înregistra fazele de legare şi creştere a rodului, precum şi înfrunzirea, iar la cele seminţoase (măr, păr, gutui), înflorirea, legarea fructelor, creşterea frunzelor/lăstarilor, în cea mai mare parte a plantaţiilor. La soiurile timpurii de cireş din extremitatea de sud a Câmpiei Române va fi posibilă coacerea fructelor.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va menţine la valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Dobrogea, sudul şi estul Munteniei şi al Moldovei.

În stratul de sol 0-20 cm, conţinutul de apă în cultura neirigată de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. În sudul, sud-estul şi estul ţării se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică moderată şi, local, puternică.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme pe ansamblu normală, cu valori medii diurne ale aerului ce vor fi cuprinse între 12… 20° C, apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprins între 13… 23° C la nivelul întregii ţări, favorabil parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară (orzoaică, cartof, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, etc.) semănate în epoca optimă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează precipitaţii în general normale, pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în vestul, centrul şi nordul ţării, cantităţile de apă pot depăşi mediile climatologice. Ploile vor avea caracter de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Urgentarea în vederea definitivării semănatului la culturile prăşitoare;

• Combaterea buruienilor (erbicidări, prăsile manuale/mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);

• Continuarea aplicării tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi;

• Aplicarea irigaţiilor în zonele afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Director Executiv – Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie – dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →