Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 11 - 24 februarie 2009 - Revista Ferma
1 minut de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 11 – 24 februarie 2009

pc021793 m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 11 - 24 februarie 2009

Regimul termic al aerului va fi în general normal pentru această perioadă în majoritatea zonelor agricole ale ţării, cu excepţia regiunilor estice, unde vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit.

TEMPERATURA MEDIE DIURNĂ a aerului se va situa între -5…2ºC în aproape toată ţara, limite apropiate de mediile multianuale.

TEMPERATURA MAXIMĂ a aerului va oscila între 1…6ºC în cea mai mare parte a ţării, mai ridicată (>15ºC) în zilele cele mai calde.

TEMPERATURA MINIMĂ a aerului va fi cuprinsă între -10…0ºC, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzută (<-20ºC) în intervalele cele mai reci, în special în depresiunile din nordul şi centrul ţării, fiind condiţii de producere a îngheţului la sol.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile depăşiri ale valorilor normale de precipitaţii în zonele agricole din nordul ţării, iar în restul teritoriului cantităţile de apă se vor încadra în limitele multianuale. În ultima parte a perioadei vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare, însoţite de intensificări ale vântului, îndeosebi în sud şi sud-est.

Starea solului

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa la valori apropiate de optim, optime şi satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul ţării. Pe unele suprafeţe agricole din sud-estul ţării se va menţine fenomenul de secetă pedologică moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se vor afla predominant în stadiul de repaus biologic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând intervalele calde, când vor fi posibile reluări lente ale proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi pe arealele agricole din sudul ţării. În zilele cele mai reci, cu temperaturi minime situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-15… -20ºC) vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar (brunificare, arsuri, etc.), îndeosebi la culturile cerealiere de toamnă semănate în afara epocii optime, nepregătite pentru rezistenţa la condiţiile de iernare şi fără strat protector de zăpadă.

La culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă se vor înregistra fazele de formare a frunzei a 3-a şi înfrăţire, iar starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie. Semănăturile întârziate fenologic vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a 3-a şi înfrăţirea, plantele prezentând o vigurozitate slabă şi densitate redusă, îndeosebi pe arealele cu o aprovizionare insuficientă de apă în sol.

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării rapiţa va parcurge înfrunzirea, iar local în Muntenia şi Dobrogea, apariţia inflorescenţelor. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla predominant în repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, iar la speciile timpurii de sâmburoase (cireş şi vişin), în zilele cele mai calde vor fi posibile ritmuri lente în desfăşurarea fenofazei de înmugurire, în special pe terenurile cu expoziţie sudică. În zonele depresionare, scăderea temperaturilor din aer sub -15…. -20ºC (prag biologic critic) va putea afecta viabilitatea mugurilor de rod, în special la speciile timpurii de cais şi piersic aflate în faza de înmugurire-dezmugurire.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

– Efectuarea arăturilor pe suprafeţele fără strat de zăpadă;

– Continuarea lucrărilor de arat şi tăieri în plantaţiile viti-pomicole;

– Administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice la pomii fructiferi şi viţă de vie;

– Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole.

Sursa: ANS – Colectiv de elaborare: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Oana OPREA, Dumitru ANGHEL, Maria NISTOR, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →