Pentru a supravieţuii în economia de piaţă, Ervin Berde și Dezső István, administratorii societăţii Milk Prod din Ghidfalău, jud. Covasna, au investit în tehnologie modernă, inclusiv în roboţi de muls.
Milk Prod are peste 400 de vaci la muls, un efectiv total de 950 de animale şi este prima fermă din România cu 5 roboţi de muls Lely.
Programul de modernizare şi dotare al fermei a fost făcut în limita terenului disponibil pentru asigurarea furajelor. „Lucrăm aproape 235 de hectare, iar terenul îl folosim exclusiv pentru producerea furajelor. Silozul de porumb îl producem 100% din necesar, apoi lucerna şi porumbul boabe reuşim să ne asigurăm din producţie proprie cca. 50-60% din ceea ce avem nevoie, iar restul ingredientelor le cumpărăm” ne-a declarat Ervin Berde.
„Suntem nevoiți să facem culturi duble, altfel nu putem să asigurăm baza furajeră. Anul trecut a fost secetă, am făcut doar 35 de tone de porumb siloz/ha, față de alți ani când făceam şi 60 tone/ha. De aceea am investit într-un sistem de irigații pentru a avea o siguranță a producției și a calității” ne-a spus Ervin Berde.
Cultura dublă este o altă soluţie adoptată de către cei doi fermieri pentru a îşi asigura furajele. Secara de toamnă este cosită şi însilozată în primăvară, apoi se înfiinţează o cultură de porumb pentru siloz. „Din cauza secetei porumbul pentru siloz în cultură dublă nu mai merge de câţiva ani. Am început să semănăm iarbă de sudan, iar anul acesta o să încercăm cu sorg pentru siloz, în cultură dublă şi irigat” ne-a declarat Ervin Berde.
Fermierii au comandat şi aşteaptă să le fie livrat un sistem de irigaţii care să le permită irigarea unei parcele de 60 de hectare.
Arenda este mare, iar uneori lipsesc contratele
În zona fermei Milk Prod arenda pentru un hectar de teren arabil porneşte de la contracaloarea a 1000kg de cereale şi ajunge până la 300-500 euro/ha.
„Este o mare concurenţă pentru terenul agricol din partea cultivatorilor de legume, în special cartofi, iar preţul terenului a ajuns şi la 20 de mii de euro/hectar” Ervin Berde.
În acelaşi timp, o altă mare problemă este întocmirea contractelor de arendă, deoarece mulţi proprietari de teren nu doresc să facă un contract de arendă, chiar dacă nu lucrează ei terenul. „Această problemă care ar trebui cumva reglementată de către aleşii noştrii” ne-a spus Ervin Berde. „Nu este normal ca proprietarii de teren care nu vor să facă contract de arendă, să înscrie terenul la APIA pentru a încasa subvenţia şi, în acelaşi timp să primească şi arenda de la cei care lucrează terenul” consideră fermierul.
„Problema noastră, a celor care lucrăm terenul nu este aceea că nu încasăm subvenţia, ci mai ales faptul că nu putem să justificăm cheltuielile pe care le facem pentru a cultiva acel teren” ne-a explicat Ervin Berde.
Cei care lucrează terenul trebuie să cumpere sămânţă, îngrăşământ, motorină, etc., după care, la controlului APIA se poate constata că nu au fost respectate normele legale privind dozele de substanţă activă/îngăşăminte folosite per hectar.
„Această situaţie s-ar putea reglementa foarte uşor dacă APIA ar cere celor care încasează subvenţia să demonstreze că au lucrat efectiv acel teren cu ajutorul utilajelor pe care le au în proprietate sau cu dovada plăţii către prestatorii de servicii, precum şi cu facturi pentru sămânţă, îngrăşăminte, etc.” consideră Ervin Berde.
Piaţa laptelui este volatilă
„Prețul laptelui în perioada de iarnă a destul de bun” apreciază Ervin Berde…
„Un fermier niciodată nu e mulțumit, dar preţul laptelui a fost acceptabil. Din păcate urmează iar o scădere sezonieră de preţ, că nu sunt vânzări, că vine lapte ieftin din afara ţării, etc. Cu asta acestea trebuie să ne conformăm an de an, asta este piața laptelui, este volatilă, odată sus, odată jos. Noi trebuie să încercăm să producem cât mai mult şi cât mai bine, ca să rămânem profitabili. Până la urma urmei lucrăm pentru profit. Dacă nu suntem pe profit, nu mai putem să investim, să ne eficientizăm activitatea şi să supravieţuim, până la urmă” ne-a declarat Ervin Berde.
„Chiar dacă este un preț mai mic pentru lapte, dacă putem să producem 40 de litri/vacă, atunci tot facem profit” a spus Ervin Berde.