O alternativă la erbicidele totale este înlăturarea mecanică a buruienilor, soluţie propusă de marii producători de utilaje agricole, precum Horsch. Compania germană investeşte sume importante în cercetare, tehnologie şi testare, pentru a putea oferi produse perfect adaptate tuturor nevoilor.
Combaterea mecanică a buruienilor şi a resturilor vegetale
„La un moment dat fermierii vor fi puşi în imposibilitatea de a lupta chimic împotriva buruienilor sau împotriva samuraslei înainte de semănatul plantelor. Dacă, de exemplu, pe sol vor avea patru tipuri diferite de buruieni, vor trebui să acţioneze cu patru tipuri diferite de erbicid, lucru aproape imposibil. Din acest motiv, ne gândim la soluţii mecanice de combatere a acestora”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.
Apoi, o altă problemă este legată de distribuţia paielor şi a resturilor vegetale după recoltat. De exemplu, în cazul unei combine cu un heder de 9 m, 80% din paie vor fi distribuite pe aproximativ 5-6 m, pe restul de 3-4 m concentraţia de paie fiind mult mai redusă. Iar când paiele nu sunt distribuite uniform, foarte mulţi fermieri iau decizia de a prelucra terenul prin arătură, pentru a încorpora toată masa de paie în adâncime pentru cultura de rapiţă. Deoarece sămânţa de rapiţă nu trebuie pusă niciodată în contact cu paiele. Însă, odată cu aratul, apa din sol se evaporă şi nu există nici o garanţie că vor fi ulterior suficiente precipitaţii. Şi chiar dacă solul va fi curat, nu vor fi rezultate.
Dacă până nu de mult, propunerea Horsch pentru astfel de lucrări a fost discul scurt Joker, acum producătorul a dezvoltat un nou concept. Este vorba despre un nou utilaj dezmiriştitor, Cruiser XL, echipat cu un nou tip de cuţit. „Diferite variante constructive ale Cruiser-ului sunt deja pe piaţă de aproximativ 5-6 ani, dar anul trecut a fost lansată varianta XL, cu un nou tip de cuţit, FlexGrip. Considerăm că vom reuşi să acaparăm un mai mare segment de piaţă, pentru că utilajul se pretează extraordinar atât lucrărilor de primăvară, pentru că vorbim de şase rânduri de cuţite, nivelează extraordinar de bine şi în acelaşi timp avem un utilaj destul de stabil pentru lucrările de dezmiriştit, efectuate vara. Cele şase rânduri de organe active asigură şi o distribuţie foarte uniformă a paielor de la combină sau a resturilor vegetale. Practic, lucrează ca o greblă, fiind astfel foarte eficient”, adaugă Constantin Curcă.
UTILAJE CU DISCURI SAU UTILAJE CU CUŢITE?
În mod firesc, se ridică întrebarea: ce tip de utilaj este mai eficient? Modele Cruiser XL nu înlocuiesc utilajele cu discuri, ci vin mai degrabă în completarea lor.
„Cruiser nu este un înlocuitor al utilajului Joker, ci vine în completarea sa. Joker este de preferat în continuare în cazul suprafeţelor foarte mari de lucru, pentru că e nevoie de viteze de înaintare mai mari şi în momentul în care distribuţia paielor după recoltat este foarte uniformă. Când tocătorul de paie este în stare perfectă, distribuitorul de paie este perfect funcţional şi distribuie pe toată lăţimea de lucru sau în momentul în care nu există foarte multe resturi vegetale la suprafaţă”, completează reprezentantul Horsch.
Practic, avantajele unui disc scurt Joker sunt consumul redus de combustibil, viteza mare cu care poate executa lucrarea şi uzura relativ redusă. În schimb, discul scurt nu poate distribui la fel de eficient paiele precum un utilaj Cruiser. În plus, dacă umiditatea din sol este crescută, cu Cruiser se vor putea efectua lucrările, pe când în cazul utilajelor cu discuri există anumite limitări.
• Discul Joker este disponibil în patru variante constructive, ca utilaj purtat, în trei puncte, Joker CT, Joker RT clasic, RT M14 şi Joker HD. Fiecare este specializat pe direcţia lui, respectiv Joker CT pentru tractoare de mici dimensiuni, Joker RT clasic pentru operaţiunea de dezmiriştit, RT M14 poate fi echipat cu mai multe opţiuni iar Joker HD este cel mai mare, cu cele mai mari discuri, care se pretează la prelucrarea solului după culturi cu masă vegetală ridicată, de exemplu după porumb sau după floarea-soarelui. Într-o singură trecere terenul poate fi pregătit pentru semănat.
• Cruiser XL este echipat cu cuţite, poate fi dotat cu aripioare laterale şi, într-o trecere, ar trebui să înlăture tot orizontul de buruieni de la nivelul solului. Viteza de lucru este mai mică, uzura este mai ridicată, dar este mai eficient din punct de vedere al distribuirii paielor şi a resturilor vegetale. Ca prelucrare a solului, rezultatele sunt comparabile cu Joker, dar ca distribuţie a resturilor vegetale, este mult mai eficient.
Cruiser XL este echipat cu diferiţi tăvălugi, cu prindere în trei puncte şi lăţimi de lucru de 6, 7, 10 şi 12 metri.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)