4 minute de citit

Erbicidarea de toamnă la cereale, o necesitate

Ansamblul de factori compus din: temperaturile medii anuale în schimbare, diferențele de  temperatură zi-noapte, în unele cazuri rotația inadecvată a culturilor au dus la înmulțirea buruienilor problematice, care s-au adaptat, răsărind încă din toamnăcele mai problematice fiind: iarba vântului (Apera spica-venti),hirușorul (Poa annua), turița (Gallium aparine),rocoina (Stellaria media), ventrilica (Veronica sp.), muștarul sălbatic (Sinapis arvensis)și multe altele. Datorită creșterii temperaturilor medii anuale, multe alte specii de buruieni pornesc în germinație prematur invadând și acaparând lanul înainte de venirea primăverii, necesitând o schimbare a schemei de tratament.

 

Avantajele aplicării tratamentelor erbicide în toamnă:

 

Eficiență crescută, deoarece se elimină concurența buruienilor din stadii tinere de dezvoltare (cotiledoane până la 3 frunze ) când acestea sunt sensibile. Comparativ cu o tânără plantulă,ce are ca scop principal ancorarea primară a rădăcinilor și pornirea în vegetație, una ce a reușit să-și dezvolte mai mult de 3 frunze are deja puse în funcțiune primele sisteme defensive precum: pubescența la nivelul frunzelor și tulpinilor, solidificarea pereților celulari și formarea de către frunze a unghiurilor ce permit scurgerea substanțelorchimice, capacitatea de necrozare și refacere a organelor atacate,sistem metabolic dezvoltat ce poate neutraliza efectele erbicide etc.

Conservarea apei și a elementelor nutritive.Competiția buruienilor în toamnă este mult mai acerbă, motivul fiind acela că cerealele păioase, fiind plante de cultură,au o creșterea și dezvoltareredusă până în primăvară comparativ cu buruienile, iar plantele spontane pot acapara  o cantitate ridicată de apă și elemente nutritive, precum îngrășămintele complexe aplicate la semănatul culturii.

Un sol îmburuienat este umbrit și rece, fapt ce influențează negativ capacitatea de absorbție și regimul de hrană al plantelor.Acest fenomen este ușor de observat primăvara când odată cu ridicarea temperaturii atmosferice și a solului are loc o explozie de creștere vegetativă atât din partea cerealelor cât și a plantelor spontane. Buruienile, în general, au o rezistență crescută la temperaturi scăzute iar regimul lor de hrană este mai adaptat la temperaturi joase, acestea reușind să crească și în ferestrele iernii.

Erbicidare_b

Alegerea unei scheme de tratament cu erbicidare de toamnă poate avea și un rol preventiv, mai ales în situația unei primăveri ploioase (ca cea din anul 2020) sau cu temperaturi scăzute, când aplicarea tratamentelor în optimul de controlnu este posibilă. Astfel cultura ajunge în primăvară liberă de buruieni, tratamentele de corecție sunt realizate pe suprafețe restrânse.

Trinity SC este astăzi cea mai eficientăsoluție destinată erbicidării de toamnă datorită multiplelor avantaje pe care le oferă:

  • Are în compoziție trei substanțe active complementare și cu mod de acțiune diferit pentru combaterea celui mai larg spectru de buruieni problemă, monocotiledonate și dicotiledonate, din cultura cerealelor păioase.
  • Acționează prin inhibarea proceselor metabolice asupra buruienilor în curs de germinare, se absoarbe prin hipocotil și coleptil unde întrerupe creșterea acestora, în plus, absorția la nivelul rădăcini conduce la migrarea produsului în frunze și lăstari unde întrerupe procesul de fotosinteză.
  • Este special creat pentru a fi aplicat în postemergență timpurie, până la apariția primelor 3 frunze ale culturii. 
  • Are efect de lungă durată la sol,ceea ce face ca și buruienile ce răsar după aplicare să fie controlate, de cele mai multe ori în primăvară nu mai este nevoie de un alt tratament.

Hai să discutăm despre ce putem face pentru cultura ta!

Sună si tu un reprezentant ADAMA!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →