Două echipe de cercetători de la universitățile ETH Zurich din Elveția și Nanyang Technological University din Singapore au dezvoltat recent o metodă de utilizare a penelor de găină ca potențială sursă de energie regenerabilă, scrie agriland.ie
Potrivit cercetătorilor, în fiecare an sunt incinerate 40 de milioane de tone de pene de păsări! Aceasta nu numai că eliberează cantități mari de dioxid de carbon (CO2), dar produce și gaze toxice, inclusiv dioxid de sulf (SO2).
PENELE, IDEALE PENTRU STOCAREA HIDROGENULUI!
Cercetătorii au lucrat la extragerea keratinei proteice din pene și la transformarea acesteia în fibre ultrafine ce pot fi folosite în membrana unei celule de combustibil care generează electricitate fără CO2 din hidrogen și oxigen, eliberând doar căldură și apă.
Cum putem folosi deșeurile alimentare pentru sistemele de energie regenerabilă? Luăm o substanță care eliberează CO2 și gaze toxice atunci când este arsă și o folosim într-un cadru diferit. Cu noua noastră tehnologie, aceasta nu numai că înlocuiește substanțele toxice, ci și previne eliberarea de CO2, scăzând ciclul general al amprentei de carbon!
Raffaele Mezzenga, profesor la ETH Zurich
În celulele de combustie convenționale, aceste membrane au fost până acum realizate folosind substanțe chimice extrem de toxice, care sunt scumpe și nu se descompun în mediu.
Membrana dezvoltată de cercetătorii ETH și NTU, constă în principal din keratina biologică, compatibilă cu mediul și disponibilă în cantități mari, deoarece penele de pui keratina în proporție de 90%, ceea ce înseamnă că membrana fabricată în laborator este de până la 3 ori mai ieftină decât membranele convenționale.
CARE SUNT URMĂTORII PAȘI?
Cercetătorii de la ETH Zurich spun că mai sunt provocări de depășit înainte ca hidrogenul să devină o sursă de energie durabilă. Următorul pas al cercetătorilor va fi să investigheze cât de stabilă și durabilă este membrana din keratină și să o îmbunătățească dacă va fi necesar.
Echipa de cercetare a depus deja un brevet comun pentru membrană și acum caută investitori care să dezvolte în continuare tehnologia și să o aducă pe piață.
PENE DE GĂINĂ PENTRU PROPULSAREA MAȘINILOR CU HIDROGEN
Hidrogenul, cel mai comun element din Univers, este considerat de specialisti un combustibil alternativ curat si abundent dar, din pacate, pune probleme dificile de stocare si transport.
Toate aceste probleme ar putea fi rezolvate daca s-ar gasi un sistem de a stoca hidrogenul la presiuni si temperaturi “rezonabile”, într-o structură poroasă care să rețină cât mai mult hidrogen. Materialele testate până acum – nanotuburi de carbon și hidruri metalice – sunt costisitoare și ar crește foarte mult prețul unui autoturism, spun cei de la descopera.ro.
Soluția? Penele, încălzite la o anumită temperatură, formează structuri fibroase care atrag și retin moleculele de hidrogen injectat la presiune înaltă!