Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) din fermele de vaci cu lapte ar putea fi măsurate în curând folosind tehnologia inteligenței artificiale (AI), care funcționează prin utilizarea rețelei de telefonie mobilă de următoarea generație, scrie Agriland.ie.
Cercetătorii de la Institutul Walton al Universității Tehnologice de Sud-Est (SETU) din Co. Waterford, au identificat intervale de frecvență mai înalte – luate în considerare pentru comunicarea 6G – care sunt absorbite de gazele specifice din atmosferă.
Cercetătorii au proiectat algoritmi de învățare automată care ar putea fi integrați în infrastructura de comunicații wireless pentru a măsura concentrațiile de gaze în atmosferă.
EMISIILE DE GES DIN FERMELE IRLANDEZE
Cercetătorii au subliniat că GES, în special metanul (CH4) și protoxidul de azot (N2O) din industria producătoare de lapte, contribuie semnificativ la emisiile totale ale Irlandei.
Obiectivul setat pentru de reducerea acestor emisii cu 25% până în 2030, este parte a Planului de acțiune pentru climă.
Noua cercetare de la Institutul Walton are potențialul de a măsura aceste gaze și, prin urmare, efectul diferitelor practici agricole asupra producției lor, localizate la nivelul fermei și chiar la nivelul pajiștilor.
„Fiecare gaz are propria „amprentă” – un profil de absorbție care este unic pentru fiecare gaz pe intervale de frecvență mai înalte din rețeaua de comunicații fără fir 6G. Algoritmii noștri funcționează prin măsurarea profilului de absorbție al semnalelor wireless care trec prin atmosferă (un amestec de gaze) și folosind profilul de absorbție cunoscut al fiecărui gaz pentru a estima concentrația acestuia”, explică cercetătorii.
În plus, o astfel de rețea de monitorizare ar putea fi implementată la un cost suplimentar relativ mic, deoarece companiile de telecomunicații își modernizează infrastructura de rețea pentru a susține cererea din ce în ce mai mare, afirmă echipa de la Walton.
„Această direcție de dezvoltare va crea baza necesară pentru noi parteneriate între fermieri, companii de telecomunicații și societatea civilă, răspunzând nevoii stringente de a controla emisiile de gaze cu efect de seră și de a îndeplini obligațiile privind schimbările climatice.”
Munca echipei Walton se bazează pe modele și simulări. Următoarea etapă este construirea unui prototip software care să fie implementat pe infrastructura de rețea wireless relevantă.
Cercetarea este încă într-un stadiu incipient, deoarece dispozitivele 6G de calitate comercială nu au fost încă lansate.