Există de ceva timp un curent care militează pentru eliminarea plăţilor necondiţionate pe suprafaţă în agricultura europeană, în special în Germania, unde criticii actualului sistem de stimulare financiară caută soluţii „mai echitabile” pentru sector.
Deşi actuala Politică Agricolă Comună (PAC) a intrat în vigoare chiar la începutul acestui an şi urmează a se încheia abia în 2027, dezbaterile privind următoarea perioadă de finanţare sunt la ordinea zilei, reprezentând o temă de discuţii extrem de „fierbinte”. În ultimele luni, din ce în ce mai multe voci s-au ridicat, în special în Germania, pentru a cere o reformă aprofundată, ce vizează, printre altele, eliminarea plăţilor directe pe hectar.
Ce ar însemna asta pentru agricultura românească? Cât de mult ar influenţa performanţele economice ale fermierilor noştri? Iată ce crede Alexandru Baciu, unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din judeţul Călăraşi, care are un business integrat, cu activitate atât în sectorul vegetal cât şi în cel zootehnic…
„În primul rând, e greu de făcut cu adevărat o previziune vizavi de cum va arăta Politica Agricolă Comună după 2027. E de înţeles că se propun tot felul de trăznăi în Germania, unde guvernul este dominat de Partidul Verzilor. E posibil orice din punctul acesta de vedere. Noi însă nu vrem să înţelegem că Uniunea Europeană nu are nevoie de agricultura României. Dacă aveau nevoie de noi, ne-ar fi acceptat obiecţiile pe care le-am adus în PNS-ul acesta făcut pe genunchi şi ar fi ţinut cont de realităţile şi specificul ţării noastre”, susţine Baciu.
Stimularea performanţei
De asemenea, acesta este de părere că fermierul român va fi în mod direct afectat în cazul în care se va ajunge într-adevăr la eliminarea plăţii pe suprafaţă. „Va fi o pierdere de cash-flow pentru mine, ca societate. Dar, pe de altă parte, poate ar fi şi un lucru pozitiv, pentru că mă gândesc nu ar mai fi goana asta după pământ. Pentru că la noi sunt mulţi cei care vânează practic subvenţia. Credeţi că e normal să se acorde subvenţie pe suprafaţa lucrată şi pe numărul de animale fără să se urmărească performanţele?”, se întreabă pe bună dreptate vicepreşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România).
În opinia sa, fermierii români nu vor avea nimic de câştigat în momentul în care se va negocia viitoarea PAC, din cauza lipsei de implicare a clasei politice, care nu ştie să-şi facă auzite părerile la Bruxelles. „Când se va împărţi caşcavalul, noi nu vom sta la masa aia. Noi nu ar trebui însă să ne comparăm cu fermierii din Occident. Şi ei au problemele lor, dar au nişte legi după care funcţionează. Ştiu ce au de făcut. La noi e diferit. Fiecare ministru vine cu ideile lui, însă nici unul nu împărtăşeşte viziunea partenerilor de dialog. Mie unul îmi ajunge. Nu mai vreau să investesc nimic în agricultură”, a concluzionat Alexandru Baciu.