Elemente-cheie ale productivității la cerealele păioase - Revista Ferma
3 minute de citit

Elemente-cheie ale productivității la cerealele păioase

Fiecare componentă este esențială și condiționează în mod direct atingerea potențialului maxim de producție.

Astelis-Timac AGRO_b

CORELAȚIA DINTRE RĂDĂCINILE NODALE ȘI NUMĂRUL DE FRAȚI

Un aspect foarte important, care trebuie avut în vedere atunci când urmărim obținerea unor producții ridicate cantitativ la culturile de cereale păioase, este fenomenul de înfrățire. Conform “Agriculture and Horticulture Development Board” (AHDB) (2019), producția în cultura de grâu este realizată în proporție de 60% de planta principală și 40% de către frați. Foarte importantă este buna dezvoltare a sistemului radicular, existând o corelație între numărul de rădăcini nodale și numărul de frați, în sensul că un frate este susținut de 6 rădăcini nodale.

Elemente-cheie ale productivitatii la cerealele paioase_b

Realizarea unui randament superior la culturile de cereale păioase implică stimularea dezvoltării sistemului radicular, susținerea activității fiziologice pe o perioadă cât mai mare de timp, precum și limitarea stopărilor de creștere din cauza factorilor de stres.

 

ASTELIS – MOD DE ACȚIUNE UNIC

Lansat în anul 2021, produsul ASTELIS, obținut în urma parteneriatului strategic dintre Grupul Roullier și Rothamsted Institute, are un mod de acțiune unic asupra plantelor monocotiledonate, influențând atât dezvoltarea radiculară, cât și pe cea vegetativă, cu implicații directe asupra productivității. ASTELIS are o acțiune directă asupra procesului de înfrățire a cerealelor păioase prin stimularea mugurilor dorminzi ce se găsesc la nivelul nodului de înfrățire. Această stimulare induce formarea mai multor frați și mai multor rădăcini nodale pe fiecare plantă și, cel mai important, formarea de frați viabili care vor face spice. ASTELIS acționează asupra celei mai importante componente a randamentului la culturile de cereale păioase, și anume asupra numărului de spice pee metru pătrat. Odată formați acești frați, susținuți de un sistem radicular puternic și de o fertilizare corespunzătoare, ei vor avea un impact important în creșterea productivității plantelor.

Datorită complexului AIS ce acționează pe trei căi complementare pentru gestionarea stresurilor abiotice, are loc reglarea presiunii osmotice din vacuolă, imprimând creșterea rezistenței plantelor la deficitul de apă și la stresul termic. Complexul AIS stimulează activitatea enzimelor implicate în neutralizarea compușilor toxici produși în momentele de stres.

ASTELIS se utilizează în cultura de grâu în doză de 3 litri/hectar, cu aplicare în primăvară după repornirea în vegetație a culturii, până în stadiul de primul internod “spic la 1 cm” (maxim BBCH 31).

Numărul de spice recoltabile per metru pătrat este o componentă cheie în stabilirea productivității culturilor de cereale păioase.

TIMAC-Agro-Romania_b

DATE DE CONTACT

Contactați cu încredere specialiștii Timac Agro România. Dispunem de toate instrumentele necesare pentru a vă sprijini în teren și a vă oferi soluțiile cele mai potrivite în vederea creșterii profitabilității fermei dumneavoastră!

Pentru detalii, accesați pagina web: ro.timacagro.com!

un articol de

TIMAC AGRO ROMÂNIA

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →