Dan Herţeg, de pildă, a scos la rapiţă o medie de 5 tone la hectar, aceasta fiind practic cea mai profitabilă cultură pentru fermierul arădean în 2017. „Producţiile obţinute ne-au asigurat un profit de o mie de euro la hectar. Cam 2,3-2,4 tone la hectar era nevoie pentru a nu fi în pierdere la rapiţă, asta ar fi costul pe hectar„, ne-a precizat administratorul societăţii Agro Raluca din Semlac, care a alocat rapiţei sezonul acesta nu mai puţin de 605 hectare din cele aproape 2500 aflate în exploataţie.
Rapiţa a dat-o destul de bine. 500 de tone erau contractate la 365 euro pe tonă încă din iarnă, iar restul a vândut cu 1.530 de lei tona. Grâul, în schimb, l-a stocat tot. A înregistrat o medie de peste 6,5 tone la hectar, dar nu se grăbeşte să vândă din cauza preţului mic oferit de traderi.
La fel va proceda şi cu porumbul, care oricum nu se va apropia de producţiile de anul trecut. „Estimez că vom face o medie de 6,5 tone, poate 7. Vom avea parcele între 200 de kilograme şi 10 tone la hectar. Unde au căzut mai multe precipitaţii se vede diferenţa. Iar la floare, producţia e diminuată o tonă şi ceva la hectar din cauza secetei. Nu cred că vom obţine mai mult de 2,2 tone la hectar. Dar probabil conţinutul de ulei va fi mai mic decât de obicei”, susţine arădeanul.