EIMA îşi turează motoarele - Revista Ferma
4 minute de citit

EIMA îşi turează motoarele

Foto 1 EIMA Digital EIMA îşi turează motoareleEdiţia 2024 a târgului de la Bologna va avea loc în perioada 6-10 noiembrie şi îşi propune să ofere răspunsuri şi soluţii tehnologice la marile provocări ale mecanizării agricole.

Deşi există încă numeroşi factori de incertitudine care ar putea influenţa evoluţia pieţei globale de echipamente agricole, se estimează că vânzările de tractoare ar urma să înregistreze creşteri anuale de 6,3 procente până în 2027, în timp ce comerţul cu alte tipuri de maşini şi utilaje agricole ar putea avansa cu o rată medie anuală de 5,9% în următorii trei ani. Această prognoză a fost anunţată de către Mariateresa Maschio, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Italieni de Maşini Agricole (FederUnacoma), cu ocazia evenimentului de prezentare a ediţiei 2024 a târgului EIMA, programat în perioada 6-10 noiembrie, la Bologna.

Mariateresa Maschio EIMA îşi turează motoarele

Vor fi peste 50.000 de modele de utilaje şi echipamente pentru toate tipurile de agricultură şi peste 150 de conferinţe şi întâlniri pentru analiză tehnico-economică aprofundată.MARIATERESA MASCHIO, Preşedintele FederUnacoma

AŞTEPTÂND FINANŢĂRILE EUROPENE

Programele de stimulare joacă un rol fundamental în ceea ce priveşte reînnoirea flotelor de maşini şi echipamente agricole, mai ales într-un scenariu precum cel actual, caracterizat de mari incertitudini. „În următoarele luni, o posibilă înrăutăţire a situaţiei economice şi a cadrului geopolitic, asociată cu o nouă explozie a preţurilor, ar putea încetini investiţiile în sector, în timp ce implementarea integrală a noilor instrumente de finanţare (PNS, PNRR) şi relaxarea creditării ar putea totuşi da un impuls pozitiv pieţei”, spunea preşedintele FederUnacoma în cadrul intervenţiei sale online din 18 ianuarie.

UTILAJELE SECOND-HAND AU ACOPERIT CEREREA ÎN ITALIA

Potrivit acesteia, în 2023 cererea de tractoare din Italia s-a situat undeva în jurul valorii de 70.000 de unităţi, însă în mare parte ea a fost satisfăcută de vehicule la mâna a doua. Comparativ cu anul precedent, comerţul cu tractoare noi a suferit o contracţie de 12,9%, ceea ce înseamnă că s-au vândut doar 17.613 unităţi. În schimb, pe segmentul combinelor de recoltat a fost raportată o creştere de 10,2%, cu un total de 390 de unităţi vândute.

PMMV1371 EIMA îşi turează motoarele
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

EIMA – un motor al inovaţiei în agricultură

În ceea ce priveşte ediţia cu numărul 46 a târgului de la Bologna, organizat, ca de obicei, de către FederUnacoma în colaborare cu Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, pregătirile sunt deja într-un stadiu foarte avansat. „Expoziţia Internaţională EIMA va oferi ocazia de a cunoaşte şi aborda toate aspectele cheie ale mecanizării agricole şi va explora răspunsurile tehnologice la marile provocări ale sectorului”, este promisiunea făcută de Mariateresa Maschio.

CIFRELE RECORD DIN 2022 ARATĂ INTERESUL MAJOR

La rândul său, Simona Rapastella, director general al Asociaţiei Producătorilor Italieni de Maşini Agricole, remarca în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă faptul că EIMA a devenit un punct de referinţă pentru operatorii economici, antreprenorii agricoli, tehnicienii şi cercetătorii care lucrează în sector.

Simona Rapastella EIMA îşi turează motoarele

EIMA este esenţială pe scena expoziţională internaţională tocmai pentru că prezintă noile produse şi cele mai avansate concepte, care sunt rezultatul cercetărilor şi care stabilesc tendinţele viitoare ale industriei noastre.  – Simona Rapastella, Director general FederUnacoma

Pentru a evidenţia caracterul global al evenimentului, aceasta a amintit cifrele record ale ediţiei precedente din 2022, care a atras în jur de 330.000 de vizitatori din 150 de ţări şi peste 1.550 de firme expozante din 41 de state. Conţinutul profesional al târgului este subliniat şi de Concursul pentru Inovaţie Tehnică pe care organizatorii l-au inclus anul acesta în agenda evenimentului.

PMPH3773 EIMA îşi turează motoarele

EXPOZIŢII TEMATICE

La EIMA 2024, spaţiul expoziţional va fi împărţit în 14 sectoare, dintre care cinci sunt organizate sub formă de expoziţii tematice, dedicate sectoarelor de componente (EIMA Componenti), grădinărit (EIMA Green), bioenergie (EIMA Energy), irigaţii (EIMA Idrotech), respectiv robotică şi tehnologii digitale (EIMA Digital). De asemenea, începând cu această ediţie va exista şi o zonă (REAL) de testare a roboţilor şi sistemelor de agricultură de precizie, cu un calendar de demonstraţii zilnice.

Nu în ultimul rând, organizatorii au anunţat şi o paradă a finaliştilor pentru modelele intrate în competiţia Tractorul Anului (TOTY). Aşadar, aveţi suficiente motive pentru a vă nota în calendar acest important eveniment care va avea loc la Fiera di Bologna.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →