EFSA respinge îngrijorările legate de noile tehnici de editare genetică - Revista Ferma
2 minute de citit

EFSA respinge îngrijorările legate de noile tehnici de editare genetică

iStock 1327569521 EFSA respinge îngrijorările legate de noile tehnici de editare genetică

Este „justificată din punct de vedere ştiinţific” utilizarea noilor tehnici genomice (NTG) în culturile agricole, ca metodă echivalentă pentru soiurile ameliorate în mod convenţional, susţine un grup de experţi în siguranţă alimentară.

Ca urmare a unei solicitări a Parlamentului European, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a publicat astăzi (10 iulie) o evaluare a unui aviz din 2023 al agenţiei franceze pentru siguranţa alimentară (ANSES) care punea sub semnul întrebării criteriile Comisiei de a împărţi culturile create cu ajutorul noilor tehnici genomice (NTG) în două categorii.

Conform propunerii Comisiei, plantele care se încadrează în categoria NTG 1 ar fi scutite de cerinţele stricte ale UE privind organismele modificate genetic (OMG), inclusiv etichetarea obligatorie şi un proces de autorizare îndelungat. În schimb cele cu modificări ADN mai ample, etichetate ca NGT 2, vor continua să respecte reglementările OMG-urilor.

Argumentare ştiinţifică

Agenţia franceză şi-a exprimat însă îngrijorarea cu privire la acest punct, spunând că criteriile folosite pentru a considera culturile NGT 1 ca echivalente cu omoloagele lor convenţionale nu au „nici o bază ştiinţifică”. Cu toate acestea, EFSA a concluzionat că standardele Comisiei – bazate în mare parte pe numărul de modificări genetice din cultură – sunt „justificate ştiinţific”!

Experţii EFSA susţin că literatura ştiinţifică disponibilă arată că plantele care conţin tipurile şi numerele de modificări genetice utilizate ca criterii pentru identificarea plantelor NTG de categoria 1 în propunerea Comisiei Europene există într-adevăr ca rezultat al mutaţiilor spontane sau ale mutagenezei aleatorii.

De asemenea, în evaluarea sa, EFSA a reiterat că „nu a identificat niciun pericol şi risc suplimentar”, asociat cu utilizarea NTG în comparaţie cu tehnicile de ameliorare convenţională a plantelor.

În timp ce Parlamentul European şi-a exprimat poziţia cu privire la editarea genetică încă din februarie, dosarul a rămas blocat în Consiliu, din cauza unei minorităţi de state, printre care se numără şi România, care au respins propunerea.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →