EFSA dă undă verde utilizării glifosatului în agricultură - Revista Ferma
2 minute de citit

EFSA dă undă verde utilizării glifosatului în agricultură

CE decide când şi cum va reînnoi autorizarea substanţei

reautorizare glifosat 1 canva b EFSA dă undă verde utilizării glifosatului în agriculturăDupă 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experţi şi 27 de autorităţi naţionale implicate, EFSA a întocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabilă utilizării glifosatului, o substanţă îndelung contestată.

Cel mai amplu aviz ştiinţific din istoria Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European. EFSA spune că nu a găsit zone critice pentru majoritatea domeniilor de utilizare a glifosatului, în condiţiile stricte aplicate la nivel european. Acest aviz ştiinţific ar trebui să dea undă verde procedurii de reînnoire a folosirii substanţei şi după 2023. Există însă anumite zone de utilizare pentru care EFSA nu a putut evalua riscurile, din pricina lipsei de date (de exemplu, culturi acvatice).

În şedinţa Comisiei pentru Agricultură, europarlamentarul Carmen Avram a ridicat problema haosului creat în sectorul agricol, din cauza informaţiilor confuze şi a presiunii exercitate asupra fermierilor.

„Din păcate, în aceşti aproape 3 ani în care a fost realizat studiul, au tot apărut informaţii în spaţiul public care au creat haos în sectorul agricol. Aşa ca s-a ajuns până la interzicerea glifosatului în unele state, în altele, cum ar fi Franţa, de teamă că substanţa ar putea fi interzisă, unii fermieri au renunţat la a mai cultiva, de exemplu, sfecla, care, fără acest tratament nu ar avea nicio şansă, şi, în consecinţă, au crescut şi vor mai creşte importurile de sfeclă din afara UE, sfeclă nu doar tratată cu glifosat, ci, posibil, cu cantităţi mai mari de reziduuri decât cele permise în UE. Ceea ce pune în pericol însăşi existenţa sectorului”, a spus Carmen Avram.

La întrebarea punctuală adresată de eurodeputatul Carmen Avram, reprezentantul Comisiei Europene a precizat că procedurile pentru decizia de reautorizare a glifosatului au început, ele implicând discuţii cu statele membre. Acestea din urmă vor avea cuvântul final cu privire la modul de utilizare a glifosatului, în cazul în care el va fi reautorizat. Oricum, acest proces trebuie încheiat până la 15 decembrie, iar Comisia Europeană spune că o posibilă decizie favorabilă va veni însoţită de condiţii de utilizare.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →