Efectul PICADOR: 3 motive pentru a-l alege - Revista Ferma
3 minute de citit

Efectul PICADOR: 3 motive pentru a-l alege

Una dintre problemele la zi o reprezintă dăunătorii polifagi de sol, cum sunt viermii sârmă (Agriotes spp.) și buha semănăturilor (Agrotis spp.), care pot fi controlați doar prin măsuri preventive și sigure. Cipermetrin este o substanță activă cunoscută, cu eficacitate ridicată, disponibilă în cantitate mare în insecticidul microgranulat de sol PICADOR 1,6 MG (16 g/kg). Iată cel puțin 3 beneficii pentru care merită să îl alegeți.

Buha semanaturilor la cartof_b

Buha semănăturilor (Agrotis spp.), Sursa foto: alamy.com

 

BENEFICIUL 1:

 

Control preventiv foarte sigur. Viermii sârmă și buha semănăturilor atacă plantele de cartof (și nu numai) atunci când sunt în stadiul de larvă matură și au deja aparatul masticator puternic dezvoltat, astfel încât să poată roade tuberculii. Datorită mobilității mari în sol, rata de dăunare este foarte ridicată, întrucât o singură larvă poate ataca mai mulți tuberculi. Granulele de PICADOR, aplicate în brazdă la plantare, constituie o barieră protectivă în jurul tuberculului, cu efect de contact și repelent foarte bun.

• Viermii sârmă (Agriotes spp.) pot fi recunoscuți după corpul alungit și puternic chitinizat, de culoare galben-portocalie. Atacurile lor se produc mai ales atunci când tuberculii sunt dezvoltați, alterând calitatea producției și diminuând valoarea comercială a acesteia. Tuberculul prezintă galerii și țesuturi deteriorate, care pot constitui și un teren favorabil patogenilor. Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului favorizează dezvoltarea viermilor sârmă chiar și până la 1-5 larve/mp, de aceea este obligatoriu ca prevenirea atacului să se facă înainte de plantare.

Buha semănăturilor (Agrotis spp.), în stadiul larvar, prezintă o culoare cenușiu – verzuie, cu trei dungi, cea mediană fiind mai lată. Dacă larvele tinere se hrănesc cu părțile aeriene, cele mature sunt mult mai agresive, întrucât retează planta la colet și rod interiorul tuberculilor, care devin imposibil de valorificat.

Viermi sarma (Agriotes spp.)_b

Viermi sârmă (Agriotes spp.), Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro


BENEFICIUL 2:

 

Protecție îndelungată. Substanța activă din PICADOR 1,6 MG face parte din grupa piretroizilor de sinteză și acționează ca o neurotoxină asupra larvelor, cu efect rapid asupra lor, constând în hiperactivitate și paralizie, urmate de moartea insectelor. Efectul de protecție se menține mai mult de 3 luni, deoarece:

  • Cipermetrinul nu are efect de vapori și nu este solubil în apă;
  • Granulele de PICADOR sunt active doar acolo unde sunt aplicate și nu se deplasează, datorită densității mari, date de suportul de carbonat de calciu;
  • Prezintă o perioadă îndelungată de degradare în condiții de luminozitate și rezistență ridicată la UV.

 Viermi sarma (Agriotes spp.) 2_b

Viermi sârmă (Agriotes spp.), Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro

 

BENEFICIUL 3:

 

Aplicare facilă. PICADOR se aplică la plantare, cu un microgranulator, iar la capătul tubulaturii se montează un dispozitiv tip „coadă de pește” (DPX). Microgranulele trebuie răspândite uniform la baza brazdei, cât și pe lateralele acesteia, astfel încât discurile de închidere să compacteze solul tratat în jurul tuberculului. Patul germinativ va fi afânat și mărunțit în prealabil. Nu se recomandă amestecarea cu alte produse granulate, datorită densităților și a granulometriei. Doza utilizată este 12 kg/ha, respectiv o unitate de produs este suficientă pentru tratamentul unui hectar de cultură.

Află detalii despre acest produs aici: https://kwizda-agro.ro/produs/produse-protectia-plantelor/insecticide-acaricide/insecticide-sol/picador

Schema de aplicare a microgranulelor_b

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →