Echipamentul Explant 500 pentru extras plante lemnoase cu balot de pământ la rădăcină - Revista Ferma
4 minute de citit

Echipamentul Explant 500 pentru extras plante lemnoase cu balot de pământ la rădăcină

foto pag83 m Echipamentul Explant 500 pentru extras plante lemnoase cu balot de pământ la rădăcină

O pondere importantă, sub aspectul consumului de manoperă, în cadrul tehnologiilor de lucru din pepiniere, o au lucrările de scoatere a materialului săditor, în vederea transplantării acestuia sau a livrării în vederea plantării. În practica uzuală, scoaterea materialului săditor se poate face „cu rădăcină nudă” sau „cu balot de pământ la rădăcină”.

Avantajele scoaterii materialului săditor cu balot de pământ la rădăcină, utilizând mijloace tehnice adecvate, sunt incontestabile:

– extinderea perioadei de transplantare;
– păstrarea în bune condiţii a rădăcinilor;
– procesul de transplantare este mult mai uşor suportat pentru arbore;
– creşterea numărului de plante scoase într-o oră.

Echipamentul tehnic EXPLANT 500 (foto 1) este destinat extragerii materialului săditor dendro-horticol, ornamental sau fructifer, de talie mijlocie şi mare, cu balot de pământ la rădăcină, din pepiniere şi/sau plantaţii silvice, în vederea transplantarii în zonele verzi, plantaţii şi/sau în câmpurile de formare din pepiniere.

De asemenea, maşina poate fi utilizată la săparea anticipată a gropilor unde urmează a se efectua transplantarea, fie a materialului săditor extras cu balot de pământ, fie a materialului cu rădăcina nudă (fără balot).

Extragere plante cu balot

Acţionarea organelor active se realizează prin instalaţia hidraulică proprie a maşinii, acţionată de la tractorul din agregat.

 

Caracteristici tehnice ale Explant 500

Principalele caracteristici tehnice ale echipamentului sunt:

• tipul echipamentului: purtat, în spatele tractorului
• puterea tractorului din agregat: 45-65 CP
• mod de acţionare: hidraulic, cu instalaţie proprie
• numărul organelor active (sape): 3
• forma balotului realizat: tronconică
• dimensiunile balotului: diam. superior/diam. inferior/înălţime: 500/320/500 mm
• cursa cilindrului pentru ridicarea balotului: 1000 mm
• înălţimea maximă de ridicare a balotului de la nivelul solului: 200 mm
• dimensiuni de gabarit: lungime/lăţime/înălţime-montat pe maşină: 1675/1350/2850 mm; masa echipamentului: 700 kg

Faze de lucru

Schema  Explant 500

Procesul de lucru al echipamentului cuprinde următoarele faze:

Faza I. Cu sapele (4) în poziţie ridicată, cu corpul glisant (2) apropiat de sol şi braţele suport sape (3) îndepărtate, prin manevrarea tractorului se poziţionează maşina în apropierea plantei care urmează să fie extrasă, astfel încât cele trei sape să se afle la distanţă egală de tulpină.

Faza II. Se apropie sapele laterale de plantă prin acţionarea cilindrului (11) şi se comandă coborârea corpului glisant (2), concomitent cu acţionarea cilindrului (10), până ce tractorul se sprijină pe suporţii sapelor.

Faza III. Se introduc sapele (4) în sol prin acţionarea cilindrilor (9) în mod succesiv, începând cu sapa centrală, realizând secţionarea rădăcinilor şi decuparea părţii laterale a balotului de pământ.

Faza IV. Prin acţionarea cilindrului (10) se comandă ridicarea corpului glisant (2) împreună cu ansamblul sapelor, executând astfel extragerea şi ridicarea deasupra solului a balotului de pământ împreună cu planta. Secţionarea rădăcinilor verticale şi decuparea părţii inferioare de pământ se realizează prin smulgere.

Faza V. Prin îndepărtarea sapelor laterale cu ajutorul cilindrului (11) se eliberează balotul de pământ, acesta putând fi depus pe sol, în coşuri destinate manipulării locale sau în vederea ambalării şi încărcării în mijloace de transport.

Montarea (cuplarea) pe (la) tractorul U 445 DT a echipamentului Explant 500, în vederea formării agregatului de lucru, se face cu relativă uşurinţă, pentru efectuarea acestei operaţii fiind necesari doi operatori. Dispozitivele de comandă asigură transmiterea comenzilor hidraulice iar organele de lucru sau diferitele subansambluri acţionate hidraulic funcţionează corespunzător.

Echipamentul are o capacitate de lucru pe schimb de cca 108 plante, care depinde în mare măsură de abilitatea mecanizatorului în realizarea manevrelor de poziţionare a agregatului de lucru la plantele ce urmează a fi extrase. Coeficientul siguranţei în exploatare este de 0,95 la sută, iar consumul de combustibil la 100 plante extrase este de cca 35 litri.

Colectiv de elaborare: Constantin COTA, Mihaela Elena NAGY, Nicolae CIOICA – INMA Bucureşti

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →