6 minute de citit

Echipamente pentru grădinărit

Echipamente pentru gradinarit Echipamente pentru grădinărit Pentru prelucrarea solului sunt acum disponibile o multitudine de echipamente şi utilaje, dar nu și pentru alte lucrări, extrem de importante, precum semănatul şi plantatul, întreţinerea culturilor şi recoltatul.

Orice legumicultor (sau grădinar) îşi doreşte să reducă la minim efortul fizic, în paralel cu creşterea vitezei de lucru. Pentru acesta sunt disponibile unelte şi echipamente diverse, de la „clasica” sapă şi până la semănători de precizie şi prăşitoare cu ghidaj dirijat cu ajutorul sistemelor de camere video.

Există numeroşi producători şi dealeri de echipamente şi utilaje pentru legumicultură, unii specializaţi pentru culturi legumicole la scară mare, alţii pentru micii legumicultori şi gărdinari.

PRELUCRAREA SOLULUI

 În grădinărit/legumicultură, pentru prelucrarea solului, cele mai utilizate echipamente sunt motosapele şi frezele acţionate de tractoare de mică putere.

O categorie aparte o constituie echipamentele „modelatoare” de sol – utilajele pentru formarea biloanelor şi echipamentele pentru întinderea foliei/plasei care acoperă benzile de cultivare şi care preced operaţiunile de plantare a seminţelor, tuberculilor sau răsadurilor.

De asemenea, pentru combaterea mecanică a buruienilor, spargerea crustei şi mulcire/muşuroire se folosesc prăşitoare „acţionate” manual sau cuplate la un tractor de mică putere.

SEMĂNAT DE PRECIZIE, „BOB CU BOB”

 Seminţele de legume au (în general) dimensiuni reduse, astfel că cea mai apreciată caracteristică a semănătorilor de legume (şi pentru orice altă semănătoare pentru seminţe mici) este consecvența și precizia pe care le oferă.

Pentru a compensa dimensiunea redusă a seminţelor (morcovi, pătrunjel, salată, ţelină, etc.), precum şi pentru a permite semănarea uniformă a acestora, se folosesc seminţe drajate. Procedeul constă în acoperirea seminţelor de legume cu o peliculă/strat de produse de uz fitosanitar cu rol de protecţie şi suport al germinării şi dezvoltării ulterioare a tinerelor plante (fungicide, insecticide, erbicide, fertilizanţi, etc.). Pentru aderenţa produselor de protecţia plantelor şi a fertilizanţilor se folosesc lianţi speciali, iar germinarea se face după „dizolvarea” stratului de protecţie sub influenţa umidităţii din sol.

JAS1200 scaled Echipamente pentru grădinărit

SEMĂNĂTORILE JANG

Compania Jang (Coreea de Sud) produce mai multe tipuri de semănători manuale pentru legume, pe 1 până la 8 rânduri, cu ajutorul cărora se reduce foarte mult timpul de lucru. Ajustarea distanţei dintre rânduri şi utilizarea de role de dozare specifice fiecărei categorii de seminţe permite obţinerea unei precizii de 95-98%. Construcţia specială a rolelor de distribuţie protejează seminţele şi reduc pierderile prin spargere şi zdrobire, periile curăţă şi impiedică încărcarea electrostatică a pieselor componente, iar rolele de tasare facilitează contactul dintre sol şi sămânţă. Acest tip de semănători sunt ideale pentru toate seminţele rotunde, dar nu şi pentru seminţele plate (castraveţi, dovleci şi pepeni).

Modelul de semănătoare pe 8 rânduri are distanţa între rânduri de 10 cm, dar se poate transforma pentru semănat pe 6, 5, 4 sau 2 rânduri, cu distanţă variabilă între rânduri, de la 8 cm până la 65 cm în cazul în care se folosesc doar două secţii de semănat.

Vezi cum lucrează modelul de semănătoare Jang cu o secţie!

semanatoare Jang Echipamente pentru grădinărit

La modelele avansate, cu ajutorul unui set de pinioane, se poate regla distanţa dintre seminţe pe rând de la 5 cm până la 50 cm.

Distribuţia este pe lanţ şi este dotată cu ambreiaj pentru a preveni acţionarea tamburului de dozare în cazul în care semănătoarea este trasă în spate.

Semănătorile Jang pot fi acţionate manual, prin împingere sau pot fi montate în mai multe seturi de secţii pe un cadru legat la un tractor de mică putere.

Urmărește în lucru semănătoarea Jang pe 4 rânduri: se folosesc doar două secţii de semănat.

SISTEME DE PRĂȘIT

 Compania franceză Terrateck a dezvoltat o gamă largă de unelte de grădinărit, unele extrem de simple, altele mai „complicate” şi mai scumpe, dar care pot fi foarte utile în orice grădină. Intră pe site-ul producătorului și vezi ce modele sunt disponibile!

„Sapele” sau grapele manuale Terrateck se disting prin faptul că sunt versatile, ergonomice și rezistente. Terrateck Bio-Disc permite praşila rândurilor de legume cu ajutorul a două discuri montate pe un cadru „împins manual”, pe două roţi. Bio-Disc-ul este extrem de util pentru distrugerea buruienilor dintre rânduri, precum şi pentru mulcirea rândurilor de legume sau de răsaduri tinere. Află și alte detalii tehnice despre Terrateck Bio-Disc!

Terrateck Bio discs scaled Echipamente pentru grădinărit

DESIGN ERGONOMIC

Echipamentul are un design ergonomic pentru manipularea cu uşurinţă, iar sistemul inteligent de bare permite modificarea distanţei dintre discuri, respectiv a lăţimii de lucru, precum şi înlocuirea discurilor cu o serie de accesorii diverse. Cele două discuri ”parabolice” pot fi plasate cu precizie la distanţa potrivită de-o parte şi de alta a rândului de plante, astfel încât, odată cu distrugerea şi dezrădăcinarea buruienilor, solul să fie deplasat către plante. Cu ajutorul a două discuri drepte se reglează adâncimea de lucru a discurilor şi este păstrată distanţa faţă de rândurile de răsaduri. Discurile ”parabolice” pot fi înlocuite cu o serie de alte „organe active”, aşa cum sunt sapele drepte, tip „labă de gâscă” sau „cu degete”.

Urmărește în lucru echipamentul Bio-Disc în diverse configuraţii (cu discuri şi cu „degete”)!

bio discs Echipamente pentru grădinărit

UTILAJE SPECIALE

  • Tractoare pentru gărdinărit, vii şi livezi, precum şi o gamă largă de cositori, motosape şi motocultivatoare oferă și Agrisorg, reprezentant Honda. Accesează site-ul companiei și vezi ce echipamente sunt disponibile!
  • Pentru cultura cartofului, în special, dar şi pentru rădăcinoase (morcov, păstârnac, pătrunjel) şi ceapă, AgroWest comercializează echipamente Grimme şi Asa-Lift. Accesează site-ul firmei!
  • APH Group oferă o gamă completă de echipamente pentru cultura cartofului şi a legumelor în câmp, dar şi manipulare, sortare şi ambalare, provenite de la brandurile: Baselier, Dewulf, Miedema, Omnivent, Manter, T-L, Agricola Italiana şi Agrisep. Vizitează site-ul APH!
  • Tractoare de mică putere, echipamente pentru prelucrarea solului şi sisteme de irigat găsiţi şi la Rural Plant. Accesează site-ul firmei!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →