Captarea carbonului și sechestrarea lui a devenit, în ultimii ani, o preocupare principală la nivel planetar. Pentru fermieri este și o oportunitate de a primi o recompensă suplimentară pentru activitatea lor.
„În România activitatea eAgronom a început doar de trei luni, dar avem convingerea că rezultatele vor fi foarte bune! – FLAVIA BREZOIANU, Director Comercial eAgronom
Firma eAgronom aduce fermierilor din România programul de „Carbon Farming”. Concret, după cum ne-a declarat Flavia Brezoianu, reprezentanta firmei, este vorba despre remunerarea schimbărilor făcute de către fermieri spre o agricultură mai sustenabilă. Principalul obiectiv urmărit este creșterea calității solului.
Ce schimbare trebuie să facă fermierii?
„Consiliem fermierii să adopte acele schimbări de practici care se potrivesc cel mai bine în ferma lor. Vorbim de trecerea de la lucrarea solului în sistem convențional la cea cu minimum de manipulări – minimum till sau chiar no-till – unde se poate. În condiții de secetă, soluția no-till ajută foarte mult și mulți fermieri au fost nevoiți să facă această trecere, chiar pe toată suprafața”.
Certificatele de carbon sunt un bonus suplimentar
Primul pas, și cel mai important, în această direcție, apreciază Flavia Brezoianu, este conștientizarea: „Trebuie să înțeleagă că nu mai pot face lucrurile așa cum le-au făcut până acum!”
Recompensa pentru aceasta este un fel de cireașă de pe tort. Faptul că există oameni, există o companie dispusă să plătească pentru această piață voluntară a carbonului, pentru schimbările de practici, este un plus. După ce s-au făcut schimbările de practici, se măsoară prin satelit sau, uneori, prin probe de sol, cât carbon am reușit să sechestrăm în sol. În funcție de tona de carbon sechestrată, se stabilește remunerația. Adică, la modul concret, se face o măsurătoare a conținutului de carbon înainte de schimbarea practicilor și alta după. În funcție de rezultat, este recompensată adiționalitatea, modul în care lucrurile s-au îmbunătățit.
O prezență internațională care garantează rezultate optime
Compania mamă a eAgronom și-a început activitatea în Estonia, dar este prezentă și în Cehia, Polonia și Spania, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „În Polonia, unde condițiile sunt similare cu cele din România, foarte mulți fermieri au aderat la program. Este vorba despre mii de hectare deja recompensate. Nu este ceva experimental, ci o certitudine”, crede Flavia Brezoianu.
„Un plus este acela că fermierii nu trebuie să se ocupe ei de vânzarea certificatelor. eAgronom are partenerii săi globali, care asta fac. Datorită metodologiei bine puse la punct, firma poate obține un preț bun de la partenerii care doresc să compenseze ceea ce fac rău prin emisiile de carbon generate. Această certificare garantează un preț bun al creditului de carbon”, mai spune reprezentanta firmei.