3 minute de citit

Ea e… „Mama Măgăriţelor”! Ileana Berci a dat VASUL DE CROAZIERĂ pe FERMA DE MĂGĂRIŢE!

mama magaritelor 01 Ea e... „Mama Măgăriţelor”! Ileana Berci a dat VASUL DE CROAZIERĂ pe FERMA DE MĂGĂRIŢE!Creşte 195 de măgăriţe lângă Cluj şi pentru asta a renunţat la viaţa pe un vas de croazieră. Când a început şi ce a mânat-o să pornească o astfel de călătorie ne-a spus chiar Ileana Berci – aşa numita „Mama Măgăriţelor”.

Povestea fermei de măgăriţe a început nu din curiozitate, nici din aviditate, ci chiar din nevoia Ilenei de a-şi recupera sănătatea greu încercată pe vasele de croazieră. „Am lucrat timp de cinci ani pe vase de croazieră în Statele Unite ale Americii, până în 2017. Am realizat la un moment dat că imunitatea mea era sub nivelul mării de jos şi a trebuit să fac ceva. Cum nu sunt prietenă cu medicamentele, am găsit o variantă în laptele de măgăriţă. M-am informat, am cumpărat, apoi am vrut să ajut şi pe alţii. Şi am tot insistat pe lângă fratele meu să mă ajute să-mi fac o mică fermă de măgăriţe. La început nu a fost de acord, dar am fost ca picătura chinezească şi până la urmă l-am convins. În august 2018 am cumpărat primele 9 măgăriţe, dar cum nu dădeau lapte, la scurt timp, undeva prin noiembrie am mai luat câteva cu pui cu tot care produceau. De atunci le-am tot înmulţit, în funcţie de necesităţi.”, mi-a spus Ileana Berci.

mama magaritelor 05 e1700122631705 Ea e... „Mama Măgăriţelor”! Ileana Berci a dat VASUL DE CROAZIERĂ pe FERMA DE MĂGĂRIŢE!

La această dată în fermă se află 195 de măgăriţe, dar doar 30% dintre ele se află la mulsoare. Afacerea presupune costuri mari şi răbdare multă, pentru că o gestaţie la măgăriţe durează între 12 şi 14 luni, prima lună după fătare îi este lăsat tot laptele puiului şi abia 5-6 luni poţi mulge măgăriţa, dar şi asta în funcţie de cât de mult este stimulată lactaţia.

mama magaritelor 02 Ea e... „Mama Măgăriţelor”! Ileana Berci a dat VASUL DE CROAZIERĂ pe FERMA DE MĂGĂRIŢE!

 

„Costurile sunt mari, dar nici un căţel nu este ieftin de întreţinut, dar un animal de fermă care trebuie să producă. Dar noi producem în fermă toate furajele, avem tot terenul certificat ecologic, ceea ce este foarte important.”, adaugă fermiera.

mama magaritelor 04 Ea e... „Mama Măgăriţelor”! Ileana Berci a dat VASUL DE CROAZIERĂ pe FERMA DE MĂGĂRIŢE!

Pentru a-şi creşte afacerea, fermiera a mers şi în emisiunea Imperiul Leilor, unde s-a bucurat de succes.

mama magaritelor 06 Ea e... „Mama Măgăriţelor”! Ileana Berci a dat VASUL DE CROAZIERĂ pe FERMA DE MĂGĂRIŢE!

Care este producţia actuală de lapte în fermă, cum valorifică laptele de măgăriţă, dar şi ce proiect important pentru a trimite laptele în străinătate dezvoltă Ileana Berci, citiţi în Revista Ferma, ediţia 22!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →