3 minute de citit

E vremea acarienilor în livezi

Pentru siguranța producției curente, dar și pentru sănătatea pomilor fructiferi, în general, specialiștii Kwizda Agro Romania recomandă tratamentul cu acaricidul ORTUS® 5 SC la avertizare, indicat când se atinge pragul economic de dăunare de 3-5 forme mobile pe o frunză. Beneficiile sunt concludente:

 

1) Spectrul de acțiune vizează păianjenul roșu la măr și la prun

• Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) poate fi recunoscut după aspect: adultul este galben-brun, cu lungime între 0,25 și 0,55 mm. Larva are culoare galbenă, evoluând spre galben-brun. 

• La măr și la prun, densitățile acarianului roșu pot fi ridicate, fapt ce explică pagubele semnificative pe care acesta le produce.

• Prin modul lor de acțiune, acarienii reduc vitalitatea plantelor și capacitatea pomilor de a susține fructele. Astfel, acarienii înțeapă frunza și extrag sucul celular. Înțepătura inițială evoluează într-o adevărată leziune a frunzei, transformându-se într-o pată ce se extinde, cauzând căderea frunzelor. Desigur, fotosinteza este puternic afectată.

• Atacul din vară are urmări negative semnificative în plantație, deoarece nu se mai produce maturarea lemnului, astfel încât pomii vor fi sensibili la temperaturile joase din sezonul rece, ducând uneori chiar și la uscarea acestora. 

Foto 1 Păianjenul roÈ™u - ouă (Panonychus ulmi)_bFoto 1: Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) – ouă 

Foto 2 Paianjenul roÈ™u (Panonychus ulmi)_bFoto 2: Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) – adult

Foto 3 Păianjenul roÈ™u - larve (Panonychus ulmi)_bFoto 3: Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) – larve

 

2) Mecanismul de luptă este recunoscut pentru eficiență, cu acțiune de șoc

Acaricidul ORTUS® 5 SC conține fenpiroximat 51.2 g/l și acționează prin contact și ingestie, conducând la moartea acarienilor. Fenpiroximatul face parte din clasa acaricidelor ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor, afectând astfel respirația celulară, producția de energie a celulelor și, prin aceasta, funcționarea întregului organism. Prin aplicarea acestui produs, dăunătorii își încetează hrănirea la numai o zi după aplicare, încetând să producă pagube. 

 

3) Prezintă avantaje multiple și flexibilitate în aplicare 

• Ține sub control acarienii în toate stadiile de dezvoltare (ou, larvă, adult), cu persistență îndelungată.

• Se aplică la avertizare, atunci când populația de acarieni începe să crească, la pragul economic de dăunare de 3-5 acarieni/frunză.

 

MOD DE APLICARE

Doza recomandată este de 1 litru/ha. Pentru o aplicare cât mai eficientă, sunt foarte importante calibrarea echipamentului și acoperirea totală a plantei cu substanța de stropit, deoarece acarienii se găsesc în general pe partea inferioară a frunzelor. Produsul nu emite vapori. Pentru un efect mai bun, se poate recomanda și un adjuvant (DESIGNER®).

  

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro


Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →