E oficial! IPSO Irigații aduce apa în câmp! - Revista Ferma
6 minute de citit

E oficial! IPSO Irigații aduce apa în câmp!

IPSO Agricultură este prezentă pe piața românească de peste 25 de ani. Inițial ca reprezentant al producătorului John Deere, în acest sfert de secol și-a extins gama și cu alte mărci (între care încărcătoarele frontale Manitou), dar și în domeniile consultanței, agriculturii de precizie și al soluțiilor de finanțare, spre a enumera doar câteva exemple.

IPSO TRAINING CENTER_b


Încă un sprijin pentru fermierii români

La ora actuală, IPSO are peste 500 de angajați, a vândut aproape 30.000 de utilaje și implemente în România, iar volumul investițiilor în țara noastră a depășit 25 milioane euro. Într-un cuvânt, o firmă omniprezentă, s-ar putea spune. Și totuși, parcă lipsea ceva…

Pentru a umple o nișă în nevoile clienților săi, IPSO a lansat recent și noul departament dedicat irigațiilor.

Ideea acestui nou departament s-a născut încă de acum trei ani, de când seceta a devenit o prezență obișnuită, din păcate, în activitatea agricultorilor români. „Pentru toți cei implicați a devenit evident că este momentul să construim strategii adaptate vremurilor ce vor veni, strategii bazate pe investiții inteligente, sustenabile și regenerabile”, a arătat Andrei Țicău, reprezentant al noului departament IPSO Irigații.

Andrei Ticau, reprezentant al noului departament IPSO Irigatii1_b

Andrei Țicău, reprezentant al noului departament IPSO Irigații 


Soluții personalizate pentru fiecare teren

Dar oamenii de la IPSO nu sunt doar simpli comercianți. Ei consideră că misiunea lor este aceea de a-și ajuta partenerii să crească, găsind cele mai bune soluții pentru nevoile lor. De aceea, noul departament – care, de fapt, lucrează deja de trei ani – are în compunere 15 specialiști și tehnicieni. Rolul lor este acela de a găsi soluții personalizate pentru fiecare situație în parte. ”Din experiența acumulată până acum, am putut să vedem că nu există soluții-cadru. Întotdeauna apare ceva specific. Cel mai clasic exemplu este sursa de apă. Sistemul de irigații trebuie gândit pornind de la analiza acesteia. Trebuie văzut dacă poate oferi un debit suficient, de ce tip este, cu ce utilaje poate fi accesată, cât de departe de locul care se dorește irigat se află”, explică specialiștii departamentului.

echipa IPSO IRIGATII_b

Sprijin complet, pentru soluții complete

Până acum, noul departament a livrat 400 de soluții de irigații în 150 de ferme. Unul dintre avantajele oferite este și acela al calității echipamentelor. Sunt oferiți atât pivoți clasici, cât și sisteme liniare sau liniare pivotabile, produse de firma Bauer, unul dintre cei mai renumiți fabricanți la nivel mondial. Tamburii sunt produși de firmele Bauer și Ferbo, care au o îndelungată tradiție în domeniu. În sfârșit, pompele, provin de la Ferbo sau Euromacchine. Adică vorbim despre echipamente de cel mai înalt nivel tehnologic, fie că sunt electrice sau echipate cu motoare auxiliare clasice!

echipa IPSO irigatii lansare_b


Expertiză de fermier

 

Dar, dincolo de tehnologie, atuul celor de la IPSO stă în factorul uman. Deși tineri, majoritatea specialiștilor IPSO Irigații sunt fermieri care au acumulat o bogată experiență în exploatațiile proprii. Astfel, ei pot evalua situația fiecărei cereri în parte pe baza unei experiențe practice acumulate în propriile ferme. Ca atare, rezultatul recomandărilor nu poate fi decât unul realist!

 

Facilități la finanțare

 

În ceea ce privește finanțarea, și aici există un sprijin deloc neglijabil. Pe fermierii care aleg să apeleze la credite IPSO îi sprijină în obținerea unor dobânzi mai mici decât cele curente, tocmai prin garanția pe care o oferă tehnologiile furnizate pentru creșterile de producție. „Într-un an prost, dar beneficiind de un sistem de irigații performant, un fermier va putea obține o producție care să îi permită să obțină venituri normale și să își plătească ratele. Într-un an bun, cu atât mai mult! Acesta este motivul pentru care băncile acceptă rate ale dobânzilor mai mici decât cele practicate în mod curent”, au explicat liderii IPSO Irigații.

FRANCK QUERTIER, Coordonatorul departamentului IPSO Irigatii 2_b

„Avem de-a face cu o piață în formare. Deocamdată vorbim de echipamente noi. Dar va veni curând vremea în care vom vorbi despre soluții SH și, mai apoi, timpul în care vom oferi pachete de creșteri de producție. E vorba doar despre o chestiune de timp și de maturizare a pieței!.” –  FRANCK QUERTIER, Coordonatorul departamentului IPSO Irigații

O piață în formare

La ora actuală, după cum văd reprezentanții noului departament, avem de-a face cu o piață în formare. Echipamentele pentru irigații reprezintă investiții mari, pe termen lung. De aceea sunt legate de necesitatea de a fi siguri că terenurile pentru care le amenajează vor fi utilizate suficient timp pentru amortizarea investiției. „Nu poți face o astfel de investiție pentru unu – doi ani, căci nu e simplu să demontezi instalația și să ți-o iei”, spun specialiștii IPSO Irigații.

Deocamdată, echipamentele oferite sunt pentru cultura mare. Dar, în planul de perspectivă există și orientarea către horticultură.

 

Piedici în implementare

La momentul actual există și numeroase piedici de ordin legislativ sau, pur și simplu, birocratic. „Pentru a instala o țeavă prin care să aducem apa într-un loc este necesară aprobarea fiecărui proprietar de teren pe unde trece țeava. Uneori este foarte complicat de obținut”, spunea unul dintre specialiști.

Apoi este vorba despre fonduri. Unele proiecte, care au fost finanțate direct de către fermieri, cu banii lor, au fost finalizate în cel mult două luni. În schimb, au existat proiecte, finanțate din fonduri europene sau împrumuturi, a căror durată de implementare a durat mai mult de doi ani!

 

5 SERVICII CHEIE

Pentru a face ca lucrurile să iasă bine, filosofia IPSO Irigații este structurată în cinci puncte:

  1. Consultanță;
  2. Proiectare;
  3. Configurare;
  4. Montaj și punere în funcțiune;
  5. Monitorizare.

Urmând aceste cinci etape, dorințele beneficiarului sunt îndeplinite, ceea ce înseamnă și mulțumirea sa. „De fapt, noi nu oferim componente de irigații, ci oferim soluții. Ceea ce oferim noi, de fapt, este sporul de producție cu până la 100%”, a evidențiat Andrei Țicău.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →