7 minute de citit

Dutch Roots – mai mult decât un Congres IFAJ

De organizarea propriu-zisă a Congresului IFAJ s-a ocupat Fundaţia Independentă “Dutch Roots”, care se bazează pe angajamentul voluntar al membrilor NVLJ şi pe personalul specializat în organizarea de conferinţe şi evenimente. O serie întreagă de conferinţe şi de workshop-uri a fost organizată de către Universitatea Wageningen (WUR), care îşi sărbătoreşte centenarul în acest an.

Conducere FAJ

“Dutch Roots: small country, big solutions”
Deviza sub care s-au desfăşurat activităţile întâlnirii jurnaliştilor agrarieni a fost “O ţară mică, soluţii mari” – în acest context cuvântul “mare” având sensul de soluţii eficiente, bune şi importante.
De altfel, pe parcursul întregii vizite în Olanda am observat, pe lângă hărnicia fermierilor, şi perseverenţa cu care sunt căutate soluţii pentru ca fiecare activitate curentă să fie făcută mai bine, mai rapid, mai eficient şi, bineînţeles, mai profitabil. Desigur, obiectivul “Dutch Roots” este acela de a facilita transferul de cunoştinţe prin furnizarea de resurse pentru programe care să sprijine jurnalismul agricol şi comunicarea ca instrument de dezvoltare agricolă şi prin îmbunătăţirea abilităţilor şi oportunităţilor profesionale ale jurnaliştilor şi comunicatorilor agricoli. Iar în Olanda se pot învăţa multe, am putea spune “la orice pas”, adică în orice fermă sau unitate din domeniul agricol şi al producţiei de alimente.

WUR – 100 de ani de înţelepciune şi minune
“Explorarea potenţialului naturii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii” – aceasta este misiunea declarată a Universităţii şi a Fundaţiei pentru Cercetare Wageningen (University & Research Wageningen – WUR). Unitatea de învăţământ concentrează o echipă formată din 5.500 de profesori, cercetători şi personal adiacent şi peste 12.000 de studenţi din mai mult de o sută de ţări.
WUR combină cunoştinţele fundamentale cu cele aplicate, pentru a contribui la rezolvarea problemelor şi întrebărilor importante în domeniul alimentaţiei sănătoase şi al mediului de viaţă, totul cu o abordare deschisă şi plină de interes. Această preocupare a permis WUR să dezvolte cunoştinţe şi să le aplice la nivel internaţional timp de un secol – supranumit “100 de ani de Wageningen Wisdom & Wonder” (înţelepciune şi minune).
Uimitor este modul în care olandezii au reuşit să integreze în cadrul producţiei agricole rezultatele cercetării şi modul în care sunt interconectate educaţia – producţia – cercetarea în domeniul agricol şi al industriei alimentare.

Turul regiunii Ede – “Food Valley”
În după-amiaza primei zile a Congresului, a fost organizat un tur al regiunii Ede, adiacentă Wageningen, supranumită “Food Valley” (Valea alimentelor/mâncării).
Municipalitatea Ede a lansat această mişcare de promovare a alimentaţiei sănătoase pornind de la un principiu simplu: numai o populaţie sănătoasă poate să fie activă, să lucreze şi să plătească taxe, în timp ce o populaţie “bolnavă” consumă resursele comunităţii. Pentru aceasta, municipalitatea a devoltat o serie de programe prin care îi învaţă pe copii să cultive legume, să mănânce sănătos, să facă sport şi să înţeleagă practic de unde vine mâncarea. Toate acestea au fost cuprinse într-un program de “politică alimentară integrată”.
Tururile din prima zi, având ca temă “Delta urbană”, au cuprins mai multe obiective, ferme producătoare de legume, de brânză, de viţei, precum şi vizitarea unui spital pentru a vedea cum sunt hrănite persoanele bolnave şi cum învaţă acestea să mânânce sănătos.
Noi am ales turul de inspiraţie alimentară – SmaakPark şi World Food Center.

SmaakPark – un adevărat centru al gustului
Într-o bază militară dezafectată, municipalitatea Ede a facilitat organizarea unui adevărat centru de informare alimentară. Astfel, acolo este în curs de organizare un “parc al gustului” (SmaakPark) care se doreşte a fi o expediţie culinară în care totul se învârte în jurul unei alimentaţii responsabile. Parcul tematic va fi un festival alimentar permanent pentru oricine doreşte să mănânce alimente gustoase şi sănătoase. Centrul este în curs de amenajare. Noi am vizitat un studio de gătit şi zona de luat masa. Gazdă, sau mai bine spus ghid al “parcului”, ne-a fost chef Christian Weij. Specialistul în produse fermentate este adeptul unui alimentaţii tip “80/20” – adică 80% legume şi 20% carne şi peşte de calitate; 80% produse locale şi 20% din import, precum şi 80% alimente din producţie sustenabilă şi 20% produse obţinute cu o amprentă mare de carbon.
Tot aici urmează să fie alocat un spaţiu de producţie pentru fermierii locali, astfel că vizitatorii vor putea să vadă efectiv cu cresc/sunt cultivate legumele şi fructele locale.
Bionext este un alt proiect care are misiunea de a conecta lanţul ecologic (de producţie) de la fermier la consumator. Bionext promovează interesele agriculturii şi alimentaţiei ecologice.
SmaakPark, alături de Bionext, face parte dintr-un amplu proiect al municipalităţii Ede prin care se doreşte educarea, conectarea şi integrarea consumatorilor în lanţul producţiei alimentare locale şi sănătoase.

Centrul alimentar mondial
World Food Center (WFC) este un proiect dezvoltat de municipalitatea Ede chiar lângă gara Ede-Wageningen. WFC va fi un loc de întâlnire pentru vizitatori, rezidenţi şi antreprenori, un loc internaţional în care societăţile, instituţiile de învăţământ, funcţionarii publici şi consumatorii îşi împărtăşesc cunoştinţe şi experienţe.
World Food Center va fi un loc unde oamenii vor putea trăi experienţa producerii alimentelor/mâncării: vor auzi, vedea, mirosi şi simţi de unde provine mâncarea locală, şi, bineînţeles, o vor putea gusta!

În numerele viitoare ale revistei Ferma vom reveni cu relatări ample ale incursiunii noastre în agricultura olandeză.

VIITORUL CONGRES IFAJ SE VA DESFĂŞURA ÎN SUA
La Congres, toţi cei patru membri ai conducerii IFAJ au fost realeşi pentru a continua să conducă organizaţia în următorii doi ani. De asemenea, delegaţii asociaţiilor naţionale prezente la adunarea anuală IFAJ au aprobat în unanimitate cererile de aderare provenite din opt noi state, precum şi înfiinţarea Fundaţiei IFAJ. “IFAJ se axează pe dezvoltarea profesională, pe dezvoltarea tineretului şi pe implicarea globală, iar actualul prezidiu colaborează pentru a atinge aceste obiective în beneficiul jurnaliştilor agricoli din întreaga lume. Aştept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm ca o echipă timp de încă doi ani şi să modernizăm şi să dezvoltăm organizaţia”, a declarat Owen Roberts (Canada), preşedintele IFAJ. Echipa de conducere a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor Agricoli mai este formată şi din Adrian Bell, trezorier (Marea Britanie), Steve Werblow, secretar general (Statele Unite) şi Lena Johansson, vicepreşedinte (Suedia).
IFAJ organizează anual un congres mondial. Alternativ, o ediţie are loc în Europa şi următoarea pe un alt continent. Ediţiile anterioare ale Congresului s-au desfăşurat în Germania (2016) şi Africa de Sud (2017).
NVLJ este o reţea formată din jurnalişti agricoli şi de comerţ, din personal de comunicare şi PR din agricultură şi horticultură, ce numără mai mult de 250 de membri. NVLJ publică în mod regulat propriul buletin informativ: NVLJ Netwerk.
Anul viitor, Congresul IFAJ se va desfăşura în Statele Unite. La întâlnirea din ultima seară a Congresului, într-o atmosferă tipic americană, avut loc şi predarea steagului către reprezentanţii Asociaţiei SUA a jurnaliştilor agricoli, cea care se va ocupa de organizare.
+ Foto Conducerea IFAJ, de la stanga la dreapta: Adrian Bell, Steve Werblow, Lena Johansson, Owen Roberts

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →