Ciclonul Boris a adus POTOPUL în Moldova! O viitură de proporții a lovit județul Galați noaptea trecută. 4 oameni au murit, iar alți 90 au fost evacuați. Au fost trimiși pompieri din mai multe județe pentru a salva oameni refugiați pe acoperișuri, deoarece apa a depășit un 1,7 metri înălțime.
În acest moment România este lovită de ciclonul Boris. Sunt așteptate ploi torențiale, temperaturi în scădere cu peste 10 grade Celsius și chiar zăpadă la munte.
UPDATE, ora 21.00: Peste 5.000 de gospodării din 12 localități gălățene au fost afectate, patru oameni au murit, iar alți 252 au fost evacuați. Au fost trimiși pompieri din mai multe județe pentru a salva oameni refugiați pe acoperișuri, deoarece apa a depășit un 1,7 metri înălțime. Guvernul a decis alocarea de bani din fondul de urgență pentru repararea drumurilor și caselor distruse de inundații.
Două baraje piscicole din în judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii, au cedat, anunță Apele Române, care avertizează că apa din aceste baraje va ajunge pe terenurile agricole.
„Două baraje piscicole administrate de terţi au cedat: Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanţă de 2 km)- volumul de 200.000 mii de metri cubi de apă va afecta terenuri agricole; în zona UAT Hanu Conachi, volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările noastre din aval exista Lieşti 1 si Lieşti 2. Pagubele potenţiale vor fi de terenuri agricole”, precizează Administraţia Naţională „Apele Române”.
Inundaţii-fulger de peste 150 l/mp s-au produs în mai puţin de 24 ore, judeţul Galaţi (localităţile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele, Cuca) fiind cel mai afectat din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopţii. În ultimele 24 ore, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe râul Perişani, afluentul râului Suhu, din comuna Corni, judeţul Galaţi la staţiile: Cãrja, judeţul Vaslui – 165,8 l/mp.
Din informaţiile primite de la Apele Române Prut-Bârlad -Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi, râul Geru a depăşit cota de pericol cu 30 cm, mai multe gospodării şi anexe fiind afectate în localitatea Cudalbi, din judeţul Galaţi. De asemenea, râul Suhu a ieşit din albie în zona pieţei din localitatea Pechea, afectând gospodării şi anexe.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – ANM
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 14 septembrie, ora 10 – 14 septembrie, ora 20
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ
Zone afectate: nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei, local la munte
În intervalul menționat, în nordul Crișanei, Maramureș, Moldova și cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de
55…65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.
Notă: astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse și în restul teritoriului.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 14 septembrie, ora 10 – 14 septembrie, ora 18
Fenomene vizate: averse torențiale, importante cantitativ
Zone afectate: județele Botoșani, Iași, Vaslui
În intervalul menționat, în județele Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.
CICLONUL BORIS ADUCE VREME EXTREMĂ ÎN EUROPA
Patru provincii sudice din Polonia se numără printre zonele cu cel mai mare risc de inundații, iar la Praga au fost închise porțile de pe râul Vltava. În Austria a căzut deja zăpadă în strat de 20 cm. BBC scrie despre efectele ciclonului Boris care aduce vreme extremă în Europa și menționează și dezastrul provocat de inundații în România.
Armata Poloniei este pregătită de intervenție, scrie Digi 24.