3 minute de citit

După 20 de ani un cunoscut fermier s-a împrumutat în bancă să plătească salariile!

Gheorghe Lamureanu seceta campanie 2023 După 20 de ani un cunoscut fermier s-a împrumutat în bancă să plătească salariile!

Gheorghe Lămureanu a rămas fără bani de campanie. „De mult nu m-am mai împrumutat la bancă pentru capital de lucru la înfiinţarea culturilor şi plata salariilor. Credite de investiţii mai faci, dar pentru producţie nu am mai luat de 20 de ani!”, ne-a declarat cunoscutul fermier constănţean.

Cel mai PROST an

„E cel mai prost an pe care l-am cunoscut din cei 49 de când sunt pe câmpurile astea de la Agigea! Din 16 aprilie la noi nu a căzut o picătură de apă! La porumbul de sămânţă a trebuit să trecem de şase ori cu irigatul, la cel convenţional am dat patru ape. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte culturi”, ne-a declarat constănţeanul.

Acesta este nemulţumit de producţiile obţinute pe terenurile neirigate (500 ha). „Nu există să fie o cultură numai din irigat dacă nu ai niciun aport de apă din precipitaţii! Toate producţiile au fost la mai puţin de jumătatea celor de anul trecut: mazărea la 2 tone, faţă de 4.400 kg/ha, muştarul: o tonă (2.200 kg/ha), la floarea soarelui doar 700 de kilograme, faţă de 4.600, la neirigat vorbim”, a precizat fermierul.

Fermierul susţine că „pământul e nu e beton, e fier beton!”, are un plug de 8 tone şi „de-abia zgârâie terenul!” „Am semănat în ţărână şi-n bolovani 400 ha cu grâu şi 120 ha de orz. Să ştiţi că boabele stau mai bine în sac, decât în pământ, în pământ le atacă bolile şi dăunătorii. Am pus puţină rapiţă (20 ha) care abia acum răsare după ce i-am dat două ape.”

Producerea de sămânţă a REDRESAT activitatea financiară

Gheorghe Lămureanu nu a păstrat recolta pentru că este producător de sămânţă.

A avut circa 400 ha cu culturi semincere şi loturi de hibridare la: grâu (200 ha), orz, mazăre, muştar, porumb, soia şi floarea soarelui. 

„Deşi sunt costisitoare şi mari consumatoare de energie, loturile sunt un pic mai bine apreciate financiar, sperăm cu ce încasăm acum să nu fim chiar pe linia de plutire. Dar vă pot spune că la porumbul de sămânţă cheltuielile depăşesc 15.000 lei pe hectar, iar la celelalte culturi sunt între 9 şi 10 mii. Nu mai vorbesc de scumpirile la motorină (8-9 litrul lei în toamnă), la îngrăşămintele chimice (de la 2 000 la 7.200 lei tona), lapesticide s-au triplat preţurile, ca şi salariile cu forţa de muncă: şi rară, şi scumpă!”, a subliniat fermierul din Agigea.

„Când un lucru merge prost, toate se duc în jos. După ce că producţiile au fost proaste, după ce că apă nu am avut la culturile de primăvară, au scăzut şi preţurile. Anul trecut a fost 1,9 lei kilogramul de grâu, anul ăsta cine a luat 90 de bani a fost campion! Acum au mai venit şi importurile din Ucraina care ne-au dat peste cap”, a concluzionat inginerul Gheorghe Lămureanu.

Cisteste si...

Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →