Viitorul sună bine pentru viticultura românească: există estimări oficiale, conform cărora România a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere a producției de vin din UE*. Însă, odată cu dezvoltarea intensivă a sectorului viticol, a crescut și incidența patogenilor, care pot avea un impact economic negativ asupra producției.
Putregaiul negru: producții diminuate
Apariția bolii este favorizată de vremea caldă, cu umiditate excesivă. Primele semne ale infecției se observă sub forma unor pete mici, gălbui, pe frunze. În timp, acestea se măresc, căpătând nuanță maronie (de ars), mai închisă în interior și cu margine ușor roșiatică. Pe măsură ce boala avansează, în centrul petelor apar picnidii, ca niște puncte mici, negre, ai căror spori pot infecta noi țesuturi din apropiere, chiar și în mai puțin de 10 ore. Pe tulpini, cârcei, lăstari sau coarde, leziunile care se formează sunt ovale, de culoare închisă, reprezentând sursă de infecție pentru sezonul următor. Boala nu atacă toți ciorchinii unui butuc, ci, în special, pe cei aflați în apropierea frunzelor atacate. Boabele strugurilor infectați devin maronii, se stafidesc, iar la final se înnegresc și se mumifiază.
Foto 1: Putregaiul negru pe frunze (Guignardia bidwelli) Sursa foto: Alamy
Colaj Foto 2: Putregaiul negru pe ciorchine (Guignardia bidwelli); Sursa foto: arhiva internă Kwizda Agro
Făinarea – vinuri foarte acide, slab alcoolizate
Primele semne de infecție se manifestă vara devreme, iar răspândirea bolii este favorizată de temperaturi între 18 și 25°C și umiditate peste medie. Este ușor de recunoscut după puful alb, ca de pudră sau făină, care apare pe ciorchine, lăstar nelignificat, cârcei sau boabe. Sub puf, zonele afectate se înroșesc, iar frunzele, cârceii și lăstarii se usucă. Boabele infectate se brunifică, se înmoaie și crapă, lăsând semințele la vedere și deschizând astfel poarta de intrare pentru alți patogeni sau insecte. Mirosul este neplăcut, de mucegai, iar gustul foarte acru. Netratată, boala iernează în cârcei sau pe scoarță, activându-se în următorul sezon.
Foto 3: Făinarea viței-de-vie (Uncinula necator) – atac masiv; Sursa foto: arhiva internă Kwizda Agro
LINKIT® – mixul inovativ pentru vinuri excelente
Fungicidul sistemic LINKIT® acționează puternic curativ în cazul infecției cu făinare (Uncinula necator) și asigură prevenția viței-de-vie împotriva acesteia, precum și a putregaiului negru (Guignardia bidwellii) și pătării roșii a frunzelor (Pseudopezicula tracheiphila). Eficacitatea sa este datorată combinației unice de două substanțe active: spiroxamina (care inhibă enzimele vitale pentru dezvoltarea membranei celulare a patogenului) și difenoconazolul (cu rol în stoparea dezvoltării fungilor).
RECOMANDĂRI DE APLICARE
În urma tratamentului cu LINKIT® conform cu indicațiile de pe eticheta produsului, vinificația și proprietățile organoleptice ale vinului nu sunt afectate.
Sunt recomandate maxim 3 tratamente pe sezon, în doză de 0,5 l/ha, de la faza de trei frunze (BBCH 13), până la cea de compactare (BBCH 77), la interval de câte 14 zile între ele și cu un timp de pauză până la recoltare de 35 de zile.
Surse articol:
* https://www.capital.ro/romania-campioana-in-ue-la-productia-de-vin-cum-arata-cifrele-pentru-anul-2021.html
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro