Dronele care „tratează” bolile plantelor - Revista Ferma
5 minute de citit

Dronele care „tratează” bolile plantelor

Aceste tehnici de evaluare „aeriană” sunt mult mai rapide decât controlul „tradiţional” al omului la sol.drone trateaza plantele_b

Diagnosticul bolilor

Practicile actuale pentru diagnosticul bolilor în culturile agricole se bazează în principal pe inspecţia umană a simptomelor. În majoritatea cazurilor, bolile prezintă o serie de semne vizuale, cum ar fi pete colorate şi variaţii generale ale culorii foliajului.
Observarea vizuală directă a apariţiei simptomelor bolilor în culturile agricole este o muncă foarte costisitoare şi consumă mult timp, în special pentru suprafeţe mari.
Învăţarea automată (machine learning) ajută la detectarea timpurie a bolilor. Practic, software-uri speciale prelucrează imaginile aeriene (capturate de camerele montate pe drone) şi analizează şi compară fotografiile cu o arhivă de imagini din cloud, oferind un diagnostic imediat.
Programele automate permit predicţia mai rapidă şi gestionarea mai bună a focarelor de boală. Totodată, prelucrarea datelor şi elaborarea hărţilor de prescripţie cu rată variabilă permit izolarea rapidă a focarelor de boală şi reducerea costurilor, ca urmare a utilizării unei cantităţi mai mici de produse pentru protecţia plantelor.

Aplicarea produselor pentru protecţia plantelor

Capacitatea dronei de a-şi regla cu uşurinţă altitudinea şi traseul de zbor în funcţie de topografia şi geografia terenului este facilitată de utilizarea echipamentelor din ce în ce mai sofisticate de control al zborului (radar, LiDAR, etc.). Acest lucru le face potrivite pentru operaţiunile de pulverizare a produselor pentru protecţia culturilor, mai ales că dronele pot scana solul şi pot aplica lichidul şi cu mare precizie.
Astfel de drone care efectuează „erbicidarea” culturilor şi a pădurilor se folosesc de mai mulţi ani, dar pe suprafeţe relativ restrânse şi pentru culturi speciale.
Anul trecut, Empire Drone Company – o companie din New York (SUA) care oferă servicii folosind drone – a cerut şi a primit 137 certificate şi avize de la Federal Aviation Administration (FAA – Administraţia Federală a Aviaţiei, SUA) pentru o serie de servicii, inclusiv folosirea dronelor pentru acţiuni de pulverizare a produselor pentru protecţia plantelor.
De altfel, Empire Drone Company este certificată FAA şi are experienţa de a oferi inspecţii complete pentru o serie de industrii. Inspecţiile clasice/tipice, cu echipe umane, pot fi costisitoare şi periculoase şi au o durată mare. Inspecţiile efectuate de drone sunt mai sigure, mai rapide şi mai precise. Dronele oferă, de asemenea, imagini şi date care erau cândva de neimaginat, aşa cum sunt scanările „3D”.

drone trateaza plantele 2_b

Zborurile cu drone nu pun în pericol viaţa

În ultimii cinci ani, acţiunile de pulverizare a produselor fitosanitare asupra culturilor agricole cu ajutorul dronelor cunosc o tendinţă „înfloritoare” în agricultura de precizie. Empire Drone Company este una dintre primele companii din SUA care au obţinut certificarea FAA pentru a oferi astfel de servicii şi, cu o dronă, poate acoperi cca 10 ha/oră.
Zborurile cu drone nu pun în pericol viaţa piloţilor (la fel ca zborurile cu echipaj) şi pot pulveriza mai precis, de la mică altitudine, pe suprafaţa specifică, reducând astfel driftul.
În India şi Pakistan dronele sunt folosite pentru eradicarea lăcustelor prin pulverizarea de insecticide. Folosind drone cu rezervoare de 20 de litri, se pot pulveriza 6-10 hectare pe oră.

Urmărirea stării de sănătate, în cinci paşi

Există deja multe companii care oferă servicii pentru managementul culturilor şi al livezilor/viilor. Cum functionează acest sistem? Am ales exemplul companiei Aerobotics (vezi foto) – trebuie să urmaţi cinci paşi:

  1. Creaţi un cont Aeroview, pe platforma web (https://www.aerobotics.com/);
  2. Localizaţi ferma dvs. şi veţi primi imagini/date satelitare pentru ultimii 3 ani;
  3. Comandaţi zboruri cu drone (3-10 zboruri pe tot parcursul sezonului) – folosind camere multispectrale, sunt înregistrate dimensiunea, culoarea şi starea de sănătate a culturilor;
  4. Sunt identificate zonele care au nevoie de atenţie prin corelarea datelor istorice de sănătate din satelit şi cele curente (obţinute în urma zborurilor cu drone), folosind aplicaţia mobilă Aeroview InField;
  5. Este furnizat un raport cu un plan de măsuri şi decizii/măsuri agronomice necesare.

drone care trateaza plantele 3_b

De ce să cumperi o dronă pentru ferma ta?

Drona va fi la fel de populară şi de utilă în agricultura viitorului precum e tractorul în fermele de azi. Click AICI şi află ce tipuri constructive de drone există pe piaţă şi care se potriveşte fermei tale!

Aplicaţia Sentera FieldAgent™ Mobile

Videoclipul prezintă caracteristicile şi capabilităţile aplicaţiei FieldAgent – o platformă software pentru agricultură care vă ajută să colectaţi, să gestionaţi, să evaluaţi şi să folosiţi date privind sănătatea culturilor şi apoi să luaţi măsurile necesare.
FieldAgent vă ajută să planificaţi zborurile de colectare a datelor cu ajutorul dronelor, printr-o interfaţă elegantă şi eficientă ce permite vizualizarea hărţilor în aplicaţie şi să captaţi date NDVI precise, astfel încât să puteţi lua decizii corecte şi în timp real. Click AICI şi urmăreşte filmuleţul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →