Drona - ochiul precis şi vigilent al fermierului - Revista Ferma
5 minute de citit

Drona – ochiul precis şi vigilent al fermierului

Dronele sunt utilizate deja în alte ţări pentru supravegherea plantelor de cultura mare, precum cereale, leguminoase, rapiţă, floarea-soarelui, şi a livezilor şi a viilor, în scopul colectării de informaţii despre starea plantaţiilor şi analizării lor. Toate aceste date permit producătorilor agricoli să evalueze rapid situaţia din teren pentru a aplica tratamentele adecvate şi pentru a reduce pagubele cauzate de boli sau de dăunători. “Dorim să revoluţionăm cu adevărat domeniul agriculturii în următorii ani prin intermediul dronelor specializate. Avem încredere că fermierii români vor sesiza oportunitatea pe care le-o oferă utilizarea dronelor şi a soluţiilor asociate, astfel încât peste cinci ani am putea discuta despre o rată de adopţie de cel puţin 25% la nivelul marilor ferme şi cooperativelor agricole. De altfel, toate organizaţiile implicate în cercetări agricole, precum universităţile şi institutele, companiile de inputuri sau cele implicate în prelucrarea şi procesarea materiilor prime îşi pot îmbunătăţi semnificativ activitatea cu ajutorul dronelor”, menţionează Luiza Androne, Brand Manager la Falcon Electronics.

Drona profesională

Drona profesională – simplu şi la îndemână
• Parrot Bluegrass este cel mai nou produs din gama de drone profesionale dedicate agriculturii. Este un instrumentul ideal şi la îndemâna oricărui fermier. Chiar dacă nu ai experienţă şi nu deţii prea multe cunoştinţe despre folosirea dronelor, asta nu reprezintă o problemă. Poţi pilota în siguranţă drona Parrot Bluegrass oriunde doreşti, folosind aplicaţia de navigaţie PiX4Dcapture. Astfel, drona va zbura automat deasupra zonei selectate şi se va întoarce în punctul de colectare când zborul s-a încheiat. De asemenea, calitatea imaginilor redate din timpul monitorizării reprezintă un alt avantaj. “Această dronă acoperă în zbor 30 de hectare. Captează imagini precise la doar 2 cm faţă de sol, iar la 150 de cm înălţime calitatea filmuleţului este foarte exactă şi clară. Totodată, Parrot Bluegrass îţi indică unde sunt zonele cu probleme, dar oferă şi recomandări cu privire la cultură şi la nivelul de azot din sol”, explică Dominik Wójcik, Sales Manager pentru Europa Centrală şi de Est la compania Parrot GmbH Germania. Utilizarea dronei este recomandată atât în fermele vegetale, cât şi în cele zootehnice.
Drona Bluegrass este dotată cu o cameră frontală, cu un senzor multispectral Parrot Sequoia şi are GPS încorporat. Camera frontală ajută fermierii să monitorizeze vizual culturile, iar senzorul Parrot Sequoia îi ajută sa detecteze orice problemă privind starea acestora. Parrot Bluegrass a fost proiectată în special pentru a survola plantaţiile de pe terenuri deluroase, având o acoperire de zeci de hectare, atinge în zbor altitudinea de 70 de metri şi are autonomie timp de 25 de minute. “Parrot Bluegrass încorporează două camere, una frontală full HD, prin care se poate monitoriza infrastructura fermei, şi încă o cameră spectrală – Parrot Sequoia. Aceasta este camera cea mai indicată; cu ajutorul ei poţi face evaluări exacte. În plus, poate capta cinci fotografii deodată. De asemenea, aparatul mai este dotat cu un sezor de lumină util pentru obţinerea datelor. Dacă acesta ar lipsi, datele ar putea fi afectate”, a adăugat Dominik Wójcik.
• Parrot Disco-PRO AG este cel de-al doilea model de dronă lansat şi dedicat agricultorilor. Drona este proiectată pentru a survola şi analiza culturile agricole vaste de la câmpie, precum cele de grâu, porumb şi rapiţă. {i acest echipament beneficiază de o cameră frontală, de senzor multispectral Parrot Sequoia şi are GPS încorporat. Parrot Disco-PRO AG poate acoperi până la 80 de hectare, la o altitudine de 120 m şi are o autonomie în funcţionare de până la 30 de minute.
Ambele modele sunt drone uşor de configurat şi de utilizat, nefiind necesare cunoştinţe avansate pentru pilotarea acestora. Informaţiile înregistrate în teren sunt prelucrate şi stocate în cloud, pe platforma AIRINOV FIRST+, iar fermierii primesc hărţi specifice cu informaţii despre sănătatea culturilor. Achiziţia unei drone profesionale pentru agricultură se poate realiza şi accesând fonduri europene sau prin programul Start-up Nation.

100 EURO ÎN PLUS LA HECTAR
Ce trebuie să ştii înainte de a utiliza o dronă? Mai întâi trebuie să iei în calcul că micul tău aparat de zbor are nevoie de o autorizaţie specială de folosinţă. Potrivit legii, orice dronă care survolează pe cer trebuie să aibă permis naţional.
De asemenea, nu uita că, deşi sunt rezistente la apă, dronele pot fi afectate de vremea ploiasă, iar imaginile vor avea de suferit. În urma analizei imaginilor, fermierii pot afla informaţii preţioase pentru culturi, astfel încât aceştia pot preveni eventualele pagube. Fotografiile analizate oferă informaţii detaliate despre biomasa culturilor agricole şi cantitatea de azot. Parametrii sunt folosiţi pentru a stabili necesarul de azot, selectiv, pentru fiecare zonă din parcelele cultivate. Cu ajutorul dronelor poţi ţine sub control orice situaţie neprevăzută.
Potrivit studiilor efectuate în Franţa de către OCEALIA, una dintre cele mai mari cooperative locale, utilizarea dronelor şi a serviciilor AIRINOV au ajutat fermierii să câştige anual 69 de euro la fiecare hectar cultivat cu grâu şi 107 euro la fiecare hectar cultivat cu rapiţă. Studiul a fost efectuat pe o perioadă de 3 ani.

Dominik Wójcik_b
Dominik Wójcik: „Drona îţi oferă o monitorizare concretă, este uşor de utilizat şi nu necesită spaţiu mare de depozitare”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →