Conform regulamentului UE numărul 1305/2013, bovinele sunt cotate cu 1 UVM/cap, iar oile şi caprele cu 0,15 UVM/cap. Deci un raport de o vacă la 6,67 oi sau capre (1:0,15 = 6,67). Mai precis, pentru acest 980 lei/an/vacă, doar 64 lei/an/oaie, adică de 15 ori mai puţin şi şocant de puţin la capră: 29,38 lei/an, adică de 33 de ori mai puţin decât o vacă.
Crescătorii care deţin oi şi capre în pericol de abandon nu contestă valoarea acestui sprijin meritat la bovine, porcine şi ecvidee. Eu au totuşi câteva obiecţii:
- Aceeaşi sumă/UVM la toate speciile. Consideră că toate rasele şi populaţiile de animale autohtone care îndeplinesc cerinţele specifice prevăzute în Măsura 10, Pachetul 8 trebuie să primească aceeaşi sumă pe UVM, şi nu diferenţiat. Trebuie să amintim că faţă de celelalte specii de animale de fermă ovinele aduc cel mai important aport valutar din export dar sunt punctate foarte slab în loc de a stimula acest sector zootehnic care este singurul care deţine un loc fruntaş la nivel european .
- Mai sunt şi alte rase… abandonate! Alţii consideră argumentat că mai sunt şi alte populaţii de ovine în pericol de dispariţie care meritau să fie sprijinite prin această măsură. Rasa Ţigaie varietatea ruginie, foarte valoroasă pentru lapte (Ţigaie ruginie de Covasna) şi carne (Ţigaie ruginie de Jucu, Câmpia Turzi), numără câteva zeci de mii şi este eligibilă. Dar, Ţigaia Bucălaie de Socodor, judeţul Arad, cu cea mai mare greutate corporală (berbeci 90-120 kg, oile 60-70 kg) şi o producţie mare de lapte (120-130 kg /lactaţie), apreciată de crescători, numără numai circa 5000 de ovine şi nu a fost inclusă în Măsura 10, Parchetul 8. În aceeaşi situaţie sunt şi Ţurcana creaţă de Caransebeş şi Ţurcana de Brastavăţul din judeţul Olt, ambele apreciate la superlativ mai ales pentru producţia de lapte.
- Problema înlocuirii animalelor. O altă problemă majoră la ovine şi caprine în pericol de dispariţie este dificultatea de a înlocui animalele care ies din efectiv – prin reforme, sacrificări, mortalităţi – cu tineret de înlocuire greu de procurat.
- Birocraţie prea mare. O parte din aceşti crescători sunt nemulţumiţi şi de numărul mare de evidenţe şi controale, care se fac pe parcursul anului.
CÂŢI BANI PRIMESC CRESCĂTORII?
– ovine: 87 euro/UVM;
– caprine: 40 euro/UVM;
– bovine: 200 euro/UVM;
– ecvidee: 200 euro/UVM;
– porcine: 176 euro/UVM.