La sfârşitul anului trecut, aveam să mă întâlnesc cu economistul Ion Banu, un cunoscut întreprinzător cu afaceri în domeniul agriculturii în zona Tecuciului. Era disperat. Avea la el trei sacoşe mari burduşite cu dosare pe care mi le-a lăsat să le parcurg. De peste 16 ani duce de unul singur o luptă cu instituţiile statului (Fisc, Ministerul Agriculturii, Justiţie, Poliţie, cu instituţii bancare, cu escroci internaţionali) pentru dreptate! „În setea mea de Adevăr şi Dreptate, în lupta mea grea şi neostoită, am stârnit Mafia şi nu m-am lăsat sacrificat! Când Puterea are Dreptate, Dreptatea nu are Putere!”, ne-a declarat tecuceanul.
Să derulăm povestea pe scurt, aşa cum ne-a prezentat-o fermierul şi aşa cum o atestă documentele.
Înainte de Revoluţie, Ion Banu era directorul economic al unui înfloritor SMA din nord-estul judeţului Galaţi, care lucra aproximativ 15 mii de hectare. Imediat după anii ’90, s-a privatizat şi a înfiinţat un grup de firme care lucra câteva mii de hectare, dispunea de maşini şi utilaje agricole performante, de capacităţi de depozitare suficient de încăpătoare, avea fabrici de alcool, de ulei, de pâine şi un sector de creşterea animalelor. Într-un cuvânt, un sistem integrat de producţie! Cele trei companii care formau grupul – Agromec Berheci SA, Agriban SRL şi Ianysoil SRL, la care erau administratori şi cei doi băieţi ai săi – asigurau zeci de locuri de muncă pentru oamenii dintr-o zonă săracă a judeţului Galaţi şi plăteau statului impozite şi taxe substanţiale.
Seceta a declanşat „hora pierzaniei”
Totul a mers bine până în anul de graţie 2003, când au început primele probleme, care în timp s-au acutizat, coborând ameţitor ca într-un carusel scăpat de sub control. Ei bine, în vara acelui an, România a fost lovită de o secetă cumplită care a provocat serioase pagube producătorilor agricoli. Comisiile au venit şi au constatat că la Agromec Berheci peste 2.400 de hectare cultivate au fost calamitate în proporţie de sută la sută. Cum toate culturile au fost asigurate, ar fi trebuit, conform poliţei semnate, să fie despăgubite de către compania asiguratoare. Numai pentru o suprafaţă de aproape 800 hectare însămânţată cu floarea-soarelui ar fi trebuit să primească miliarde de lei vechi! Numai că nu s-a întâmplat acest lucru! Cu toate că, printr-o adresă dintr-o lungă corespondenţă cu Ministerul Agriculturii, acesta din urmă recunoaşte că firma Agromec Berheci era îndreptăţită să primească despăgubirile stabilite prin contract, dar „nu cunoaştem care au fost motivele care au dus la această întârziere!”, răspunde autoritatea.
„Forţa majoră” – definitivă şi irevocabilă!
Ca urmare, afacerile au intrat într-un blocaj. Agromec Berheci a înregistrat o pagubă de câteva milioane de euro şi s-a aflat în imposibilitatea achitării taxelor şi impozitelor către bugetul statului, dar şi a creditelor luate din bănci. Solidar cu firma, au intrat în „hora pierzaniei” şi cele două firme ale grupului – Agriban şi Ianysoil – în calitate de parteneri comuni şi giranţi ai afacerilor.
În aceste condiţii, Ion Banu a fost nevoit să cheme în judecată Ministerul Agriculturii pentru a constata „situaţia de forţă majoră” în care s-a găsit compania Agromec Berheci din pricina secetei cumplite care a dus la calamitarea culturilor, care astfel nu mai atrăgea executări silite şi penalităţi din partea Fiscului şi a instituţiilor creditoare. În acelaşi timp, a cerut instanţei de judecată plata despăgubirilor legale şi compensarea datoriilor către Fisc…
Au urmat ani de judecată, de stres, de nopţi nedormite, cu blocarea conturilor, cu punerea sub sechestru asigurator a activelor firmelor, care apoi au fost vândute, cu executări silite din partea inspectorilor fiscali. În cele din urmă, Curtea de Apel Galaţi, prin sentinţa nr. 1335/2009, a decis că toate acţiunile Fiscului au fost abuzive şi că grupul de firme (Agromec Berheci, Agriban şi Ianysoil) este exonerat de obligaţiile fiscale şi de penalităţile aferente de la momentul 2003 şi până la data la care a fost pronunţată decizia, respectiv 15.04.2010. Sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă!
„Am stârnit un viespar!”
Încrezător în forţa Justiţiei, în statul de Drept, Ion Banu se aştepta să se facă dreptate! A rămas în… aşteptare până a prins rădăcini ca să fie pusă în operă hotărârea magistraţilor!
Şi ca lucrurile să se complice şi mai mult, în anul 2010, fiul lui Ion Banu, Bogdan, administrator al Agriban, a fost acuzat că ar fi provocat un accident rutier soldat cu doi morţi. „Nimeni n-a dovedit că el este făptaşul, expertizele tehnice au arătat că nu a fost implicat în accident, însă a fost arestat şi pus sub acuzare, fiind complet nevinovat. Am făcut plângeri penale împotriva procurorilor şi poliţiştilor implicaţi în anchetă. Atunci am stârnit Mafia împotriva familiei noastre”, ne-a declarat Ion Banu.
Firesc, au urmat alţi ani de chin şi de luptă de unul singur împotriva unui sistem puternic, pentru că „zeii atotputernici ai zilei” (Fiscul, două instituţii bancare şi o persoană fizică străină) s-au îndreptat împotriva grupului de firme, deschizând procese pentru constatarea falimentului, executarea silită şi pentru pretenţii financiare. „Am stârnit un viespar, nu am vrut să cedez şi mi-am pus un întreg sistem mafiot, putred de corup, în cap! Aşa se face că magistraţii nu au ţinut cont de sentinţa 1335/2009 a Curţii de Apel Galaţi – definitivă şi irevocabilă – şi m-au obligat să achit sume mari de bani, unele dintre ele nici măcar expertizate, şi să pun lacătul pe uşa afacerilor!”, ne-a declarat cu multă amărăciune Ion Banu.
Şi a continuat: „Nimic nu este întâmplător. Practic, s-a vrut cu orice preţ ruinarea familiei noastre. Păi, ce explicaţie sau concluzie logică ar fi când aveam decizia magistraţilor care au constatat că suntem «în forţă majoră», iar Finanţele şi Banca au încercat prin toate căile legale şi mai puţin legale să ne execute silit de sume uriaşe, închipuite. Eu sunt economist de profesie, am proprietatea termenilor şi expertiză în domeniu. Am câştigat toate procesele legate de executările silite, cinci la număr. Văzând că nu au reuşit să mă înfrângă, ni s-a cerut insolvenţa firmelor noastre! Dar, «Ce nu mă omoară, mă face mai puternic» , scria Nietzche în «Amurgul idolilor»”, spune Ion Banu.
Halucinant: voinţa împrumutatei a fost înlocuită cu cea a… „împrumutatoarei”!!
Astfel, dosarul de insolvenţă al Agriban (acţiune deschisă de bancă) a ajuns la secţia specială care investighează magistraţii. Ion Banu consideră abuzivă fraza din motivarea unei sentinţe a Curţii de Apel Galaţi (96/22.03.2017) potrivit căreia: „voinţa împrumutatei de a plăti (Agriban, n.n.) a fost înlocuită cu voinţa împrumutatoarei (Banca, n.n.) de a retrage automat suma de bani în discuţie, de a i se plăti, conform contractului de garanţie reală mobiliară”. Ion Banu explică: „Voinţa firmei, bazată pe un contract de împrumut semnat de părţi, nu poate fi înlocuită de nimeni şi de nimic! Punct! Nu scrie nicăieri în înţelegerea contractuală că se poate face executare silită fără a exista o hotărâre judecătorească în acest sens. Aşa se fac abuzurile în România”.
În cazul Agromec, trei creditori au cerut insolvenţa: Fiscul, Banca şi o persoană fizică. Evaluările creanţelor au stabilit că firma din Berheci datorează statului suma de 872.525 lei după data la care a ieşit din forţa majoră, iar pentru perioada 2003 – 15 aprilie 2010 este exonerată de răspundere (hotărâre irevocabilă a Curţii de Apel Galaţi). Cu toate acestea, Fiscul a solicitat înscrierea la masa credală cu suma de 2.441.609 lei (?!), inclusiv perioada de aproape şapte ani când magistraţii au hotărât exonerarea răspunderii, cererea fiind acceptată?!
„Trebuie spus că în cazul persoanei fizice noi am depus dovezi care atestă că am achitat suma pretinsă”, a susţinut Ion Banu.
Amurgul capitalului românesc
Dosarele în care tecuceanul acuză mai mulţi poliţişti, procurori şi judecători care ar fi conspirat pentru a-i falimenta afacerile au ajuns pe masa Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Ion Banu îşi pune mari speranţe în aflarea Adevărului şi pedepsirea vinovaţilor! Însă problema de fond rămâne: un grup de firme de top din agricultura gălăţeană a fost scos din piaţă de către un sistem străin Ideii de Justiţie! „Sunt pagini din… Amurgul capitalului românesc”, rosteşte cu destulă amărăciune fermierul.
Până când Ion Banu îşi va găsi liniştea, va mai curge destulă apă pe râul Berheci!
MOTTO: “Dreptatea fără putere este neputincioasă, puterea fără dreptate este tiranică”. (Blaise Pascal)
Ion Banu: „Am stârnit un viespar! Nu am vrut să fim vite de sacrificat”
Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)