Am văzut un astfel de utilaj – un drenator Apache, specializat pentru lucrări de ”vertical tillage” – în standul producătorului italian Pastò Agriculture de la expoziția EIMA 2022 de la Bologna, Italia.
Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture
O parte din fermierii români lucrează deja cu acest utilaj și cererea este tot mai mare.
Producătorul italian Pastò, specializat în producerea de utilaje agricole pentru prelucrarea solului, în special pentru agricultură conservativă, este deja prezent pe piața din România de cinci ani, iar anul trecut au fost organizate demonstrații în câmp cu acest utilaj, în vestul și în sudul țării, pentru a le arăta fermierilor cum lucrează.
Drenatorul Apache a fost proiectat pentru a elimina compactarea solului, în special în straturile adânci, în zona rădăcinilor plantelor. Acesta crește porozitatea solului, permițând apoi ca apa să ajungă în straturile de sol unde se află majoritatea nutrienților. Un alt efect benefic este oxigenarea solului, care asigură dezvoltarea mai bună a rădăcinilor plantelor. Prelucrarea solului cu drenatorul Apache ajută, de asemenea, la drenarea apei.
Avantaje multiple
”Este un utilaj foarte robust, ancorele sunt din hardox, are presiune și siguranță hidropneumatică, deci nu există siguranță cu șurub la acest model de drenator, pentru că forțele de acțiune sunt mult mai mari. Dacă la scarificator avem o ancoră progresivă, la drenator, tocmai pentru a nu întoarce straturile de pământ, avem ancoră verticală, care taie solul. Acumularea de apă în adâncime elimină și efectul de băltire.
Majoritatea fermierilor care lucrează deja cu acest utilaj îl utilizează o dată la trei ani. Puterea necesară este de circa 100 CP pe ancoră. Viteza de lucru este mult mai mare decât în cazul scarificatorului și consumul de combustibil este mai redus, însă avantajul principal este că nu amestecă straturile de sol și stratul fertil rămâne la suprafață”, spune Marius Mitra.
Marius Mitra, manager export Pastò Agriculture în România (stg.) și Francesco Pasto, proprietar Pastò Agriculture (dr.), la EIMA 2022
Adâncimi de lucru până la 1 m
Modelul Apache are variante cu lățimi de lucru de la 3 m la 6 m, cu 3 până la 8 ancore și adâncimea de lucru până la 65 cm.
Pentru modelul cu 6 ancore și 4,9 m lățime de lucru, datele de referință ale producătorului indică o performanță de 3,75 ha/oră și un consum de 22,2 litri/ha pe soluri foarte dure.
Alte modele de drenatoare din portofoliul Pastò (Drenater, Puma) sunt disponibile în variante de la 1 până la 7 ancore și cu adâncimi de lucru până la 85 cm sau 1 m.
Utilaje Pastò pentru agricultura conservativă
Pastò Agriculture este o companie de familie, înființată în 1960. În ultimii ani, s-a concentrat pe dezvoltarea de utilaje pentru agricultura conservativă. Gama de utilaje a producătorului italian include scarificatoare pentru tractoare de la 100 CP la 600 CP, drenatoare și utilaje specializate pentru ”vertical tillage”, cum este și modelul Apache, disponibile, de asemenea, pentru tractoare de la 100 CP la 600 CP, discuri de mari dimensiuni, până la 10 m, pentru prelucrarea minimă a solului, cultivatoare și combinatoare.
Combinatorul Tornado: 3 în 1
Vârful de lance din portofoliul Pastò Agriculture și cel mai vândut utilaj este scarificatorul Scorpione.
Un utilaj Pastò deja extrem de popular în România, din care au fost vândute aproape 50 de unități, este cultivatorul combinat Tornado, un utilaj tractat, care realizează, într-o singură trecere, mărunțirea solului și a resturilor vegetale, scarificarea terenului și pregătirea patului germinativ pentru semănat.
”Piața din România este inteligentă”
”Foarte mulți fermieri români lucrează inteligent, încearcă să achiziționeze utilaje agricole cât mai performante, sunt deschiși la schimbare și dispuși să se adapteze. Agricultura conservativă cred că este viitorul. Este, în primul rând, obligatorie pentru a combate efectele încălzirii globale și le mulțumesc fermierilor români că au înțeles că doar adaptându-ne inteligent la acest mod de a face agricultură putem evolua”, spune Francesco Pasto, proprietar Pastò Agriculture.
DRENATOR VS. SCARIFICATOR
”Fermierii sunt deja obișnuiți cu scarificatorul. Care este însă diferența dintre scarificator și drenator? Drenatorul face o lucrare mult mai conservativă a solului: dacă scarificatorul este utilizat pentru ruperea hardpanului, același lucru îl face și drenatorul, doar că acesta nu mai amestecă straturile de pământ între ele. Face doar un șanț vertical, ca un canal unde se depozitează apa”, explică Marius Mitra.
un articol de
VIOLETA MÂȚ