Dacă ești tânăr fermier și dorești o investiție în domeniul zootehnic, DR 20 este o linie pretabilă pentru ferma ta, mai ales că pragul de calitate este de doar 20 de puncte. Mai mult decât atât, un punctaj superior nu este greu de atins.
Creșterea animalelor revine în centrul atenției pentru fermieri, mai ales că Intervenția DR 20 – Investiții în sectorul zootehnic aduce în discuție mai multe sectoare (urmând trendul noului PNS) cu o alocare totală de 224.610.728 euro.
Intensitatea finanțării este de maxim 65% cu două posibilități de finanțare: pentru proiectele complexe (construcții și echipamente) maxim 2.000.000 euro/proiect, iar pentru proiectele simple (achiziția de utilaje și echipamente) maxim 300.000 euro.
Pentru fiecare sector zootehnic, Autoritatea a creat câte o grilă de selecție în parte (vezi detalii la pag. 20-35 din Ghid).
PAȘI DE URMAT PENTRU TINERII BENEFICIARI
- Analiza condițiilor de eligibilitate și
- Analiza criteriilor de selecție în funcție de specificul exploatației, pentru a ști exact în ce trebuie investit pentru un punctaj cât mai mare.
Avantajul liniei pe sectorul zootehnic vine pentru tinerii fermieri prin aceea că sunt eligibile inclusiv start-up-urile! De asemenea, start-up-urile trebuie să îndeplinească minimul dimensiunii economice a exploatației (adică numărul de SO-uri) în primele 6 luni din anul 1 de monitorizare, ceea ce oferă tinerilor fermieri suficient timp de mobilizare.
CRITERIILE DE ELIGIBILITATE
Secțiunea din ghid cuprinsă între paginile 7 și 14 stabilește criteriile generale (aplicabile tuturor sectoarelor) de eligibilitate pentru solicitant:
- Forma de organizare: SRL, PFA, II, SA, grup de producători, cooperativă de producători, composesorat, etc.;
- APIA/ANSVSA: solicitantul trebuie să figureze în registrul APIA și, după caz, ANSVSA/ANZ anterior depunerii cererii de finanțare;
- Rezultat din exploatare pozitiv în 2022 sau atât 2021, cât și 2020, cu excepția celor care au avut calamități;
- Dimensiune minimă SO: investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei exploatații agricole cu o dimensiune economică de minimum 12.000 euro SO (pentru firmele cu vechime această condiție trebuie să fie îndeplinită la depunere);
- Dovada cofinanțării: solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției în primele 6 luni de la primirea deciziei de aprobare;
- Investiția va respecta prevederile legislației naționale în vigoare aplicabilă proiectului (la depunerea proiectelor se vor pune autorizațiile DSP, ANPM, ANSVSA plus Nota de constatare de la Garda Națională de Mediu);
- În cazul proiectelor care propun procesare/depozitare/condiționare: minimum 50% din produsele agricole care sunt supuse procesării/depozitării/condiționării trebuie să provină din exploatația proprie și/sau din exploatațiile membrilor (în cazul formelor asociative);
- Solicitantul nu a creat condiții artificiale pentru accesarea sprijinului (în ceea ce privește numărul de SO, forma de organizare etc.).
PALETĂ EXTINSĂ DE INVESTIȚII
Tipurile de investiții eligibile (detalii la pag. 15-20 din Ghid) prezentate sunt diverse și generale pentru toate sectoarele, iar paleta este una dintre cele mai extinse, ducând la o investiție „complexă”, mai exact, pe toate componentele de cheltuieli ce ar fi necesare în cadrul fermei.
3 CONDIȚII PENTRU UN PUNCTAJ MAI BUN
Aspectele ce ar trebui să fie de interes în grila de selecție (astfel încât să aveți punctaje crescute) pe toate sectoarele prezentate sunt unele cu care ne-am obișnuit deja și care vor marca întregul PNS:
- Exploatația trebuie să aibă dimensiune medie cu măsuri de management al riscului (asigurări pe animale/culturi);
- Proiectul promovează agricultura ecologică și/sau agricultura de precizie și/sau agricultura circulară și/sau surse regenerabile de energie și/sau măsuri de biosecuritate;
- Comercializarea producției la nivel local prin condiționare/procesare sau valorificare/comercializare.
Așadar, tinerilor fermieri ce doresc să aplice pe DR 20 și care nu doar îndeplinesc criteriile de eligibilitate, ci și reușesc să puncteze peste minimul de 20 puncte (prin elementele menționate în articol, care nu sunt deloc greu de realizat) le urăm mult succes și finanțări cât mai frumoase!
CE SECTOARE SUNT VIZATE?
Componentele principale ale sectorului zootehnic finanțate prin DR 20 sunt următoarele:
- Bovine (inclusiv bubaline);
- Sectorul suine;
- Ovine-caprine;
- Păsări de curte (exceptând modernizarea exploatațiilor existente privind creșterea găinilor ouătoare) și alte animale de fermă, inclusiv albinele;
- Găini ouătoare – modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere.