Doru Magopăț: Utilajele aduc banii în fermă! - Revista Ferma
5 minute de citit

Doru Magopăț: Utilajele aduc banii în fermă!

ÃŽNCÄ‚RCÄ‚TORUL TELESCOPIC WEIDEMANN T60271_b
Doru Magopăț face agricultură din 1986, anul în care a terminat Facultatea de Agronomie de la Timișoara. A început să lucreze pe cont propriu în 1991, iar acum administrează două ferme din județul Timiș: Minimagdi, din Dudeștii Noi, de 465 ha și Betim, din Becicherecu Mic, care are aproape 1.300 ha.

Ferma Minimagdi, la care este proprietar unic, exploatează 465 ha de teren arabil, pe care anul acesta are câte 124 ha cu grâu și orz, 35 ha cu porumb, 69 ha cu rapiță, 64 ha cu floarea soarelui și 44 ha cu soia. 

 

CEL MAI GREU AN DE CÂND FAC AGRICULTURĂ”

”Ultimii doi ani a fost secetă, dar ultimul a fost cumplit, cel mai greu an de când fac agricultură. A plouat tot anul doar 300 și ceva de litri și au și fost foarte prost distribuite precipitațiile, au venit chiar când cultura nu avea nevoie de apă. La porumb am făcut 2.000 de kilograme pe hectar, față de minimum 8.000 kg/ha într-un an bun, și la soia am avut sub 1.000 kg/ha. La porumb am redus la jumătate suprafața anul ăsta, am pus doar ca să am ce da la arendași”, arată fermierul timișean.

La floarea soarelui a recoltat peste 3.700 kg/ha, la grâu, peste 5.000 kg/ha și la orz, peste 6.000 kg/ha.  

ÃŽNCÄ‚RCÄ‚TORUL TELESCOPIC WEIDEMANN T60272_b„În general, nu cumpăr utilaje pe care nu le știu, pe care nu le văd cum lucrează la vecini sau la târguri, la demonstrații. Cel mai sigur este să discut cu cine are utilaje, să văd cum funcționează, ce probleme pot să apară” – DORU MAGOPĂȚ, Fermier din jud. Timiș


UTILAJE CUMPĂRATE EXCLUSIV DE LA TEHNODIESEL

Fiecare dintre cele două ferme pe care Doru Magopăț le administrează are propriul parc de mașini și utilaje agricole, pe care, de aproape șapte ani, le-a achiziționat exclusiv de la Tehnodiesel, pentru că ”ne-am înțeles bine și la finanțare și sunt aproape de fermă și colaborarea cu ei este foarte bună, sunt săritori, nu mă lasă în campanie dacă am vreo problemă. În exploatare se mai strică una, alta, dar probleme mari nu am avut cu nici un utilaj, ci doar probleme mai mici, cu AdBlue sau cu clima”, spune fermierul. 

cisternă vidanjă Joskin Modulo2 _b
De la Tehnodiesel a cumpărat prima dată tractoare Massey Fergusson (MF 7618, MF 5711, MF 8S.265 și MF 7726), apoi a luat și o semănătoare mecanică de păioase Quivogne Q-Drill400, un header pentru floarea soarelui Olimac Drago Gold pe 6 rânduri, un combinator Lemken Korund 8/600 K MAR de 6 metri, două remorci Farmtech TDK 2000 cu basculare în 3 părți, a câte 20 de tone fiecare, o semănătoare de precizie pentru prășitoare Monosem NG Plus4 pe 8 rânduri, un cultivator Monosem SCD 8, iar cea mai nouă achiziție, din această primăvară, este o cisternă vidanjă Joskin Modulo2 de 10.000 litri, care a fost pusă deja la lucru în ferma Minimagdi.

combinator Lemken Korund 8_600 K MAR de 6 metri_b

 

ÎNCĂRCĂTORUL TELESCOPIC WEIDEMANN T6027

În ferma de la Becicherecu Mic lucrează cu un încărcător telescopic Weidemann T6027, achiziționat de la Tehnodiesel acum un an, cu care un camion de 24 de tone poate fi încărcat cu cereale în doar 20 de minute, spune Gheorghe Avram, șeful fermei Betim.

Deși este cel mai mare model din gamă, ”este micuț și te poți strecura cu el în locuri mai strâmte și are cupa destul de mare”, spune Sergiu Bodoi, operatorul care lucrează pe încărcătorul Weidemann T6027.

Sergiu Bodoi, operator Weidemann T6027, Doru Magopăț și Gheorghe Avram, șef ferma Betim, Becicherecu Mic, jud. Timiș_b

Text Foto 2: De la stg. la dr.: Sergiu Bodoi, operator Weidemann T6027, Doru Magopăț și Gheorghe Avram, șef ferma Betim, Becicherecu Mic, jud. Timiș

 

FINANȚARE FLEXIBILĂ

Un alt motiv pentru care Doru Magopăț spune că a ales Tehnodiesel ca principal furnizor de utilaje pentru cele două ferme pe care le administrează sunt condițiile de finanțare foarte flexibile și convenabile.

La ferma Betim, utilajele au fost achiziționate cu rate anuale, despre care Doru Magopăț susține că sunt mult mai convenabile decât achiziția în leasing: ”leasingurile sunt tot un fel de bancă și trebuie să faci obligatoriu asigurare CASCO, deci costurile sunt mai mari decât la rata directă către furnizorul de utilaje, unde dobânda este mai mică”. 

ÃŽNCÄ‚RCÄ‚TORUL TELESCOPIC WEIDEMANN T60273_b

 

ACHIZIȚII CU BANII JOS

La ferma Minimagdi, toate achizițiile de utilaje au fost făcute cu banii jos, la livrare, un lucru pe care nu mulți fermieri reușesc să îl facă. ”Nu am nici un leu datorie la nimeni, nu am nici o rată la bancă sau la leasing. Nu am contracte cu plata la recoltare”, spune Doru Magopăț.

Cum a reușit asta? ”Am început cu ce trebuie, de jos, de la utilaje, că alea aduc banii în fermă, apoi am făcut spații de depozitare, și abia la urmă mi-am cumpărat mașină și mi-am făcut sediu pentru fermă”, explică fermierul timișean.

 

DATE DE CONTACT

DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041, Dudeştii Noi, România

T: +40 (0) 256 378003;

info@tehnodiesel.com;

www.tehnodiesel.com.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →