În 2023, Valeriu Botnari și fiul său Adrian au înființat o cultură de tutun pe 5 hectare în comuna Mârșani din Dolj. Văzând că afacerea e de perspectivă și se întrezărește succesul, anul acesta au extins suprafața la 20 de hectare.
Cei doi estimează o producție de cel puțin o tonă/ha de tutun, pe care o va exporta în Germania.
Adrian Bodnari: „Noi, făcând comerț cu tutun și participând an de an la expoziții, aveam multe cunoștințe și am învățat anumite lucruri care să ne poată ajuta la cultivarea tutunului. Afacerea s-a înfiripat exclusiv pe economiile noastre”.
„HARTA NE-A DUS LA MĂRȘANI!”
Născut în Chișnău, Valerii Botnari a lucrat în logistica sportivă în fosta Uniune Sovietică. După Revoluție a venit în România pentru a dezvolta o afacere legată de comercializarea tutunului, ajutat de fiul său, Adrian, absolvent de Merketing la ASE București.
„La un moment dat, ne-am dorit să producem noi tutunul. Am căutat zonele unde s-a cultivat pe vremuri tutun în România și harta ne-a dus în Oltenia, la Mârșani. Și am luat-o de la un capăt! Anul trecut am înființat prima plantație pe 5 ha, am achiziționat semințe din Brazilia (pe plan global nr 1), plantele au fost crescute de noi, de la răsaduri și până la recoltare, tot procesul e făcut de noi. Tutunului îi place apa și căldura, dacă are și complexe îi e de ajuns”, susține Valerii.
„IRIGAȚIILE NU AU MERS AȘA CUM NE-AM FI DORIT”
„Anul trecut am încercat irigarea prin picurare; nu a mers din cauza păsărilor care distrugeau instalația. Anul ăsta ne-am cumpărat echipamente de udare prin aspersie, dar am dat apă târziu. Clima nu ne-a ajutat, ploile au fost puține, au fost călduri mari pe perioade întinse, nu tot tutunul s-a dezvoltat uniform, iar producția nu este așa cum ne-am fi dorit. Anul viitor vom pune la punct sistemul de irigații”, adaugă acesta.
„GRAURII, BIOINSECTICID”
De asemenea, în plantația de tutun a celor doi moldoveni nu se folosesc erbicidele, stârpirea buruienilor se face mecanizat, prin mai multe treceri, iar cu principalii dăunători s-a produs o… minune: în două săptămâni, stolurile de grauri au mâncat toate omizile.
Deși au combină de recoltat, cultivatorii au cules manual tutunul, ajutați de oamenii din sat, pentru că plantele nu s-au dezvoltat uniform. După Crăciun, tutunul va fi sortat, pus pe cântar și pregătit pentru vânzare. Ultimele estimări sunt de peste 20 de tone (din circa 6 – 7 kg de frunze verzi rezultă unul de frunze uscate!).
Valeriu și Adrian Botnari: ”Statul încurajează cultivarea tutunului, subvenția fiind de circa 20.000 lei/ha”.
„VREM SĂ CONSTITUIM O COOPERATIVĂ!”
Valeriu și Adrian Botnari au ca obiectiv dezvoltarea afacerii pentru că e cerere de tutun pe piață. „În zonă sunt terenuri nelucrate și mulți oameni vor să pună tutun. Îi putem ajuta, avem cuptoare moderne care pot usca frunzele în 8 zile, utilaje agricole pe care le putem închiria pentru lucrările tehnologice, putem asigura semințele, răsadurile. Vrem să extindem această cultură care a fost odată reprezentativă pe zonă și să înființăm o cooperativă”, mărturisesc cei doi cultivatori de tutun, pentru TVR Craiova.
Valeriu Botnari: „Cu tabacul am făcut cunoștință de mic copil pe când mă duceam la bunei în vacanță și vedeam curtea toată plină de frunze de tutun.”