„Nu am ce să fac, că nu am cu cine lucra, aşa că m-am gândit să vând din animale… Sunt prea multe, am ajuns la 450 de capete şi e greu să le mai ţin. Plus că în vara asta a fost secetă foarte-foarte mare şi nu mai sunt bani deloc!”, a căutat să justifice crescătorul din judeţul Timiş.
Un cioban a luat drumul codrilor austrieci
La stână a avut doi îngrijitori din partea Moldovei; după ceva timp, cel tânăr a plecat în Austria, la pădure, că îi dă 2.500 de euro la lună! A rămas cu Eugen, ceva mai în vârstă, dar nu mai poate nici el. Primeşte la lună 3.000 de lei, plus şi de-ale gurii – mâncare, băutură şi ţigări…
Geo Chendeş a rămas aproape singur. Băiatului în vârstă de 24 de ani nu-i mai place oieritul; a preferat să bată Europa ca şofer peTIR; fata e la liceu, în clasa a XI-a, iar soţia şi-a găsit de lucru în Timişoara.
„Nu mai pot singur, am lucrat cât am putut şi am făcut treabă bună; am vreo patru tractoare, utilaje, dar… acum am mai contenit!”, a susţinut Geo Chendeş.
După ce i-a curăţat terenul, i l-a şi luat!
Pentru animalele sale, a produs furajele: şi porumbul, şi orzul, şi grâul… va cumpăra foarte puţin ca să treacă iernatul. Mult mai greu va fi anul viitor. „Nu o să mai cultiv; că nu se mai merită că nu-i terenul meu. Am lucrat vreo 40 de hectare, dar pentru o bună parte nu am contract de arendă; eu cu munca şi proprietarii cu… subvenţia! În urmă cu trei ani am primit o parcelă de vreo 10 hectare cu spinii înalţi cât mine; nu fusese lucrată de la Revoluţie. Am cumpărat o tocătoare, am curăţa-o, am scos cioatele şi când şi-a văzut că am adus terenul într-o stare bună de producţie, că dă randament, a venit nepotul şi mi l-a luat!”, a explicat crescătorul de ovine.
Peste 300 mii de euro investiţi în fermă
Iniţial, Geo Chendeş a cerut 650 de lei de oaie, nu a mers, piaţa a scăzut cam la 100 euro de animal. Nu e mulţumit că la preţul ăsta s-au vândut mieii la Paşti!
În ultima vreme a investit în stână mai bine de 300 mii de euro de a făcut un saivan încăpător cu o suprafaţă de 350 mp şi a cumpărat utilaje. Problema e că nu are păşune suficientă pentru toate animalele pe care le deţine.
Laptele cu-mpuţinare: şi la preţ, şi la mulsoare!
Laptele îl colectează şi-l dă la un procesator italian pe un preţ mic; ultima dată i-a oferit 4,60 pe litru. „Foarte puţin, mai ales cu seceta asta când a fost foarte puţin lapte; adică nici pe jumate cât anul trecut! Dădeam italianului cam 20.000 litri de lapte pe sezon, anul ăsta nu am nu ştiu dacă am dus 8.000 de litri!? Până la 1 mai am dat oilor de mâncare şi în 20 a început seceta; şi de aicea, din Pietroasa, am ajuns cu animalele până la autostradă, că n-au avut ce mânca”, a susţinut crescătorul din Timiş.
Costuri mari cu asigurarea furajelor
Doljanul Nicolae Bratu este unul dintre crescătorii de oi din Segarcea care a renunţat la o parte din animale. În vară avusese 750 de oi, dar între timp a vândut 200 din efectiv. Două au fost motivele care l-au determinat să facă acest lucru: păşunea nu mai există din cauza secetei şi forţa de muncă. „Nu le mai pot ţine pentru că sunt costuri foarte mari cu furajele”, le-a declarat jurnaliştilor de la Gândul.
Fitness la păşune
În judeţul vecin, Olt, fermierii au scos animalele la fitness toată vara că nu a fost fir de iarbă pe păşune!
„Totul e dublu faţă de acum un an, preţul cerealelor a urcat… Nu mai e rentabil să ţii dobitoace animale . Eu le-am dus în câmp să facă fitness, că nu mai e fir de iarbă”, a declarat presei Traian Gârţan, liderul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Slătioara.
Turme urcate pe… Internet!
Internetul este plin cu anunţuri prin care crescătorii renunţă la animale. Unul dintre aceştia, cu stâna în Băla, judeţul Mureş, oferă spre vânzare turma de 550 de oi, trecute înCOP, 15 berbeci cu certificate de origine, doi măgari şi 15 câini mari şi 2 de întors.
Un altul din Gherla, judeţul Cluj, vinde turma de oi tinere, formată din 180 de exemplare, înscrisă laSCZla preţ negociabil…
Marian MUŞAT