3 minute de citit

Dino face treabă bună în ferma de legume

John Patullo, proprietarul fermelor legumicole P&C din Gonzales (California), este îngrijorat de creşterea cheltuielilor, de aceea se preocupă tot mai mult de optimizarea costurilor tehnologice. Potrivit acestuia, „producătorii agricoli din California se confruntă cu costuri în creştere la toate culturile legumicole, forţa de muncă utilizată fiind cea mai costisitoare în structura fermelor. Ne străduim să inovăm, să căutăm să implementăm noi tehnologii care să ne ajute să reducem forţa de muncă şi să devenim mai eficienţi în cultivarea legumelor”.

robotul editiei dino 1_b

Cultivatorul robotizat

În spijinul acestora au venit francezii de la Naïo Technologies care au proiectat şi fabricat un cultivator electric complet autonom, menit să plivească în culturile de legume de câmp.
Robotul Dino, achiziţionat de John Patullo, pentru fermele P&C, combină un sistem de navigare GPS RTK şi instrumente ghidate de cameră video de înaltă precizie. Hărţile computerizate asigură deplasarea optimizată în câmpul cultivat, iar sistemul de vizualizare detectează rândurile de cultură şi reglează poziţia dispozitivelor de plivire.

robotul editiei dino 3_b

Costuri mai mici

Experimental, cultivatorul Dino a fost utilizat – cu bune rezultate – pe mai multe terenuri cultivate cu diferite specii de legume, aflate în diferite stadii de creştere şi dezvoltare şi în grade diferite de infestare cu buruieni-problemă. „Nu urmărim doar costurile şi procentul de buruieni eradicate, ci şi producţiile şi pot spune că sunt mulţumit de rezultatele obţinute”, susţine Patullo.

Dino a ajuns şi în fermele din Murcia – Spania

Anul trecut, cultivatorul robotizat Dino a fost testat şi în fermele legumicole spaniole, fiind prezent la demonstraţiile la care au participat fermierii locali.

robotul editiei dino 2_b
Potrivit lui Julien Laffont, Strategic Marketing Manager – Naïo Technologies, „Spania are mii de hectare de culturi de legume (salată, sfeclă, ţelină), mai ales în regiunea Murcia. În general, pentru plivirea culturilor de legume spaniole se intervine cu un tractor în agregat cu un utilaj dotat cu elemente dinţate. Prin urmare, sunt necesare două persoane: mecanizatorul şi încă un lucrător care să ridice sistemul de irigare prin picurare. Cu folosirea robotului Dino este nevoie de o singură persoană”.
Pentru Julien Laffont, „piaţa evoluează încet, dar prezenţa cultivatorului robotizat în Spania, cât şi cererea tot mai crescândă, constituie o bună oportunitate pentru echipele de cercetare/proiectare care au în vedere perfecţionarea roboţilor şi a tehnologiilor Naïo”.

Robotul Dino – date tehnice

Dimensiuni: lungime 250 cm; înălţime 130 cm; distanţa reglabilă între axa roţii de la 140 la 180 cm; adică o lungime maximă de 250 cm;
Greutate: 800 kg;
Energie: 100% electric – baterii cu litiu;
Autonomie: până la 8 ore;
Tracţiune: cu 4 roţi;
Navigare: GPS-RTK + cameră cu precizie centimetrică;
Viteză de lucru: până la 5 ha pe zi;
Lăţime de lucru: rânduri de la 120 la 160 cm; între rânduri de la 15 la 50 cm;
Viteză: până la 4 km/oră;
Altele: comunicare prin mesaje text, echipat cu dispozitiv de urmărire antifurt;
Origine: proiectat şi fabricat în Franţa.

un articol de
MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →