Din iaz de la Piscicola, pe masa consumatorului! - Revista Ferma
6 minute de citit

Din iaz de la Piscicola, pe masa consumatorului!

Tânăra Alexandra Nistor se ocupă cu obținerea produselor din pește, după ce în anul 2018 a devenit medic veterinar. A decis să nu plece din țară, ci să lucreze la ferma piscicolă a părinților săi.

După ce, în anul 1991, tatăl său, inginerul piscicol Gheorghe Nistor, a revigorat activitatea de acvacultură din cadrul Piscicola SA Botoșani, planul Alexandrei a fost acela de a redeschide fabrica de procesare a peștelui și de obținere a produselor semi-conservate și conservate din pește.

100% CAPITAL ROMÂNESC!

Piscicola SA Botoșani își desfășoară activitatea pe raza comunelor Sulița, Blândești, Bălușeni și în orașul Botoșani. Amenajarea piscicolă Dracșani cuprinde 5 iazuri și o pepinieră piscicolă cu o suprafață totală a luciului de apă de cca 750 ha.
“Ferma noastră se află într-o arie naturală protejată, Sit Natura 2000 (la fel ca și Delta Dunării), deci protejăm habitatul natural al viețuitoarelor acvatice, terestre și al păsărilor. Întregul proces tehnologic are loc în cadrul fermei noastre, ceea ce înseamnă că nu aducem pește din alte ferme autohtone sau din alte țări, ci peștele este 100% local.
Am dezvoltat o tehnologie cu ajutorul căreia putem urmări exact cum crește peștele nostru, de la icre la marfa gata de consum, ceea ce asigură o trasabilitate perfectă și sigură a produsului final. Cât despre nutriția peștelui, vă putem spune că hrana este doar din șrot de floarea soarelui, porumb, grâu și orz. Creștem peștele în sistem semi-intensiv, fără antibiotice sau concentrate în hrană. Anual producem peste 400 tone pește de consum și 400 tone puiet din speciile Novac (Crap Argintiu Nobil), Sânger (Crap Argintiu), Crap, Caras și alte specii”, preciza Alexandra Nistor.

produse din peste 01 Din iaz de la Piscicola, pe masa consumatorului!

FABRICA DE PEȘTE A FOST REDESCHISĂ ÎN DECEMBRIE 2021

După aproximativ 30 de ani de când fabrica a fost închisă, la revenirea Alexandrei de la studiile universitare, mai exact în decembrie 2021, s-a repus în funcțiune fosta secție de procesare a peștelui în care astăzi se obțin 9 specialități, după rețete tradiționale și cu ingrediente 100% naturale.
Activitatea se bazează pe principiul ”From farm to Fork”. „Livrăm tot timpul anului pește de consum în magazinele proprii și către terți. De fapt, sistemul nostru de distribuție presupune livrarea printr-un magazin online propriu, livrare directă la consumator și magazine partenere, din categoriile de produse făcând parte peștele proaspăt și preparatele din pește.
Din peștele crescut în iazurile noastre producem artizanal zacuscă și preparate pescărești de tipurile pastă de pește, pește proaspăt, specialități din pește și mai multe sortimente de zacuscă de pește.
Între produsele noastre reprezentative, se numără pasta de caras, pasta de novac (pastă tartinabilă – un produs fiert și sterilizat, având ca ingrediente carnea novac separată mecanic 65%, legume în proporții variabile-morcov, ceapă, ulei vegetal de floarea soarelui, sare, piper măcinat, piper boabe, ienibahar, foi de dafin, ardei iute uscat, oțet, vin și urme de muștar), zacusca din pește clasică, cea cu ardei, cea picantă, icre de crap, specialitățile pescărești în sos tomat, în ulei din caras sau în ulei din novac, precum și specialitatea pescărească marinată”, explică tânăra botoșăneancă.

PRODUSE DUPĂ REȚETELE BUNICII

Alexandra Nistor spune că produsele sunt sterilizate conform protocoalelor HACCP, fiind păstrate la temperaturi cuprinse între 2 și 14°C. Una dintre marile sale bucurii este reprezentată de faptul că și fratele său, absolvent tot al Facultății de Medicină Veterinară din Iași, a avut aceeași opțiune, de a nu pleca în străinătate, ci de a reveni acasă.
„George a ales să i se alăture tatălui nostru, în segmentul de producere și de creștere a peștelui. Împreună vom fi o forță și vom reuși să revigorăm activitatea aceasta frumoasă și benefică pentru sănătate. Spun așa, deoarece în borcanele cu specialitățile din pește dintotdeauna mi-a plăcut să găsesc pește mult și bun, nu aditivi și zeamă. Ori, acum, avem șansa de a produce așa cum îmi place și cum am văzut la mama.
Rețetele au fost perfectate în ultimii 30 de ani, pornind de la secretele bunicii, ajungând la cele ale mamei și la rețetarele vechi ale fostei Fabrici de conserve și semi-conserve. Practic, toate produsele pe care le comercializăm sunt premium, obținute chiar de noi, în județul Botoșani, cu materie primă locală sau, în cazul legumelor, achiziționată de la furnizori de încredere din împrejurimi”, preciza Alexandra Nistor.

produse din peste 02 Din iaz de la Piscicola, pe masa consumatorului!
Conținutul în carne de pește al preparatelor este de peste 65-70%!

TRECUT ȘI VIITOR LA PISCICOLA

Secția de prelucrare a peștelui (fosta întreprindere piscicolă), producea cantități foarte mari de conserve și semi-conserve, de ordinul tonelor, dar fabrica a fost închisă în 1992-1993, din cauze precum variațiile prețurilor și legislația de profil.
Actuala secție a fost modernizată din fonduri proprii, prelucrând anual între 10-15 tone de pește, capacitatea de producție reprezentând aproximativ 5-10% din ceea ce se obținea în perioada de până în 1989-1990.
Pe termen scurt și mediu, între obiectivele principale se numără valorificarea superioară (prin procesare) a măcar 5% din cantitatea totală anuală de pește din unitate și realizarea unui echilibru între prețurile de producție și cele de comercializare. Produsele din pește și peștele proaspăt de la Botoșani ajung, deocamdată, în județele Bacău, Botoșani, Brașov, Constanța, Iași și Suceava, atât în băcănii, cât și într-o rețea de supermarketuri.
De asemenea, în planurile Alexandrei Nistor și ale fratelui său, George Nistor, se află accesarea uneia dintre măsurile din cadrul Programului pentru Acvacultură și Pescuit, pentru realizarea unor investiții în diversificarea gamei de produse și în extinderea activității atelierelor de producție.

Alexandra Nistor citat Din iaz de la Piscicola, pe masa consumatorului!

Sunt mândră de ceea ce am reușit să realizez. Rețetele sunt ale mamei mele care, oricum, le făcea în casă. Totul este natural și proaspăt. De aceea, obținem cantități mici. Visez la momentul când vom redeschide întreaga fabrica, așa cum era în urmă cu aproape 30 de ani! – ALEXANDRA NISTOR, Antreprenor din jud. Botoșani

 

 

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →