Din FÂNTÂNA lui Ceauşescu acum se udă PEPENII COOPERATIVELOR capitaliste - Revista Ferma
3 minute de citit

Din FÂNTÂNA lui Ceauşescu acum se udă PEPENII COOPERATIVELOR capitaliste

Acum sunt trei cooperative închegate. Unele au şi depozit cu atmosferă controlată şi terminale pentru camioane. Asta deşi legea mai mult încurcă asocierea cooperatistă. Am stat de vorbă cu membri Cooperativei Legume Ialomiţa (cea mai tânără asociere din zonă). Fiecare membru al cooperativei a tras câte un semnal de alarmă privind legislaţia, parcă făcută în ciuda asocierii. Vasile Rotaru, care este şi consilier local la Primăria Gheorghe Doja, dar şi preşedintele cooperativei Nicu Paraschiv, au scos în evidenţă problemele cu zilierii.

„Am ajuns să trecem în registru şi membri familiei, deşi noi ne ajutăm între noi de când ne ştim, pentru că amenzile date de ITM sunt mari şi drastice. Practic plătim impozit fără să plătim rudele, că aşa e la noi. Dar nimeni nu a ţinut cont atunci când a legiferat”, a subliniat şi Posea Cicerone, un alt membru al cooperativei, care a trecut specialitatea finanţe-bănci la altoitul răsadurilor de pepeni.

Circa 50.000 de fire care vor face pepeni roşii, pepeni roşii cu miez galben şi chiar pepeni roşii fără seminţe în pulpă. Nicu Paraschiv are în lucru altoirea a peste 200.000 de răsaduri altoite. El pune la dispoziţie şi altor membri răsad. Cât priveşte legea cooperativelor, împreună cu tânărul de 29 ani, Andrei Boitoş (mai vechea noastră cunoştiinţă care a adus logistica şi traficul în câmpul cu pepeni), a atras atenţia că e aproape imposibil de cumpărat inputurile prin cooperativă, deoarece ar avea nevoie de acreditare de fitofarmacie. Chiar dacă ei nu fac o activitate comercială ci doar trebuie să refactureze către cele cinci societăţi care sunt asociate. Dacă erau pesoane fizice era altceva. E ca şi când statul îi îndeamnă să ocolească legea!

boitos-si-rasadul_b

Cel de-al cincilea membru al cooperativei este mai tânăr cu un an decât Andrei Boitoş. Numele lui este Cătălin Nedelcu. El are aproape 5 ha cu pepeni, pe când ceilalţi 4 membri au fiecare în jurul cifrei de 20 ha/căciulă cu pepeni. Pepeni care sunt foarte căutaţi de bucureşteni pentru gust şi savoare. Savoare care este legată de localitatea Gheorghe Doja, care e un loc binecuvântat cu pământ roditor şi oameni harnici. Chiar şi Nicolae Ceauşescu a făcut prima lui vizită de lucru din cariera sa de tătuc tocmai aici. Dar tot aici a făcut-o şi pe ultima, cel puţin în ţară. O parte din membri cooperatori sunt „copiii lui” (născuţi în perioada decretului de interzicere a avorturilor) şi îşi aduc aminte cum îi luau de la şcoală, cu cravatele de pioner înşurubate la gât, să-l aştepte cu flori şi pancarde pe nea Nicu tocmai la fântâna care îi poartă numele. Acolo unde era un loc pentru aterizarea elicopterului.

Pe larg despre Cooperativa Legume Ialomiţa în revista Ferma.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →