Din ce în ce mai multe terenuri agricole din SUA sunt deţinute de străini - Revista Ferma
2 minute de citit

Din ce în ce mai multe terenuri agricole din SUA sunt deţinute de străini

Teren de vanzare Din ce în ce mai multe terenuri agricole din SUA sunt deţinute de străini
credit foto @istock Abdullah Baloch

Din ce în ce mai multe terenuri agricole din Statele Unite ale Americii sunt deţinute de străini iar Germania se numără printre marii investitori, alături de Canada şi Ţările de Jos.

Într-un articol de analiză publicat recent de jurnaliştii de la Agrarheute, care citează date oficiale ale Departamentului American al Agriculturii (USDA), reiese că investitorii străini deţin cel puţin 28,3 milioane de acri – echivalentul a aproximativ 11,5 milioane de hectare – fie prin proprietate directă, fie prin închiriere pe termen lung, la o valoare totală de 52 miliarde de dolari!

Deşi la nivel naţional există o lege federală din 1978 care cere companiilor străine să raporteze tranzacţiile cu terenuri agricole către Farm Service Agency (FSA), reprezentanţii fermierilor de peste Atlantic se plâng că aceste vânzări de terenuri nu sunt monitorizate îndeaproape.

Măsuri protecţioniste

Şase state americane – Hawaii, Iowa, Minnesota, Mississippi, Dakota de Nord şi Oklahoma – au adoptat deja legi care interzic proprietatea străină asupra terenurilor agricole, în condiţiile în care există dovezi clare că între 2004 şi 2014 aceasta s-a dublat. Numai în 2016, investitorii străini au achiziţionat cel puţin 1,6 milioane de acri (aproape 650.000 de hectare) de teren agricol în Statele Unite.

Europenii recuceresc America!

Conform Midwest Center, circa 2,8 milioane de hectare au fost achiziţionate recent de proprietari canadieni, iar alte 2 milioane de hectare au ajuns în proprietatea companiilor olandeze. Pe de altă parte, investitorii germani deţin aproximativ 785.000 de hectare, britanicii 688.000 de hectare, italienii 567.000 de hectare, portughezii 559.000 de hectare iar francezii 421.000 de hectare.

Investiţii strategice

Este imposibil de spus cu certitudine cât de mare este cu adevărat influenţa investitorilor străini asupra pieţei şi preţurilor terenurilor americane. În orice caz, încă nu există studii în acest sens. În timp ce canadienii par să se fi orientat spre achiziţia de păduri, olandezii investesc cu precădere prin intermediul sistemului public de pensii, a cărui finanţare se realizează inclusiv prin investiţii strategice în terenuri agricole. Pe de altă parte, în Ohio, investitorii germani sunt printre cei mai mari proprietari de terenuri.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →