Din cauza secetei, Petru Neghină a redus arenda la jumătate: 500 kg de grâu/ha/an. Fără îngrășăminte, culturile se prezintă binișor! - Revista Ferma
4 minute de citit

Din cauza secetei, Petru Neghină a redus arenda la jumătate: 500 kg de grâu/ha/an. Fără îngrășăminte, culturile se prezintă binișor!

L-am cunoscut pe Petru Neghină, un om obișnuit cu munca în agricultură de mic copil. De la vârsta de 18 ani a lucrat în IAS. (Se întâmpla înainte de Revoluție prin anii ’80!).

Cultivă o suprafață de 80 de hectare de teren de baltă, în satul Ijdileni, comuna Frumușița, județul Galați. Chivernisește cum știe mai bine pământul, urmărind să facă un asolament optim pentru culturile sale. Are câmpuri de orz, de grâu, rapiță, de lucernă și de mazăre, toate îmbrăcate în verde, deși ar fi vrut să fie acoperite de zăpadă!

Petru Neghină

„Culturile se prezintă binișor, sunt uniform răsărite, au densitate, deși nu le-am dat îngrășăminte la înființare că nu am avut posibilități financiare. Încerc să completez acum, în primăvară, cu 100 – 120 kg de uree la hectar și ceva mai târziu cu azot”, susține fermierul gălățean.

LUCERNA – CULTURA CEA MAI RENTABILĂ

Pe terenurile pe care le cultivă, Petru Neghină pune jumătate semănături de toamnă și jumătate de primăvară; tot ce obține vinde la recoltă. Are însămânțate 15 hectare cu orz, 15 cu grâu, lucernă și ceva mazăre pentru înverzire. Acum se pregătește să pună floarea soarelui și porumbul.

„Lucerna este cea mai rentabilă cultură din ferma mea, am 10 hectare și o să mai înființez o lucernieră pe alte 5 ha. Adun cam cinci coase pe an. Sunt bucuros că de anul trecut am început să irig. Am un cumpărat un tambur, voi lua și două coloane și asigur apă. A plouat ceva în toamnă, dar mai trebuie apă că e secetă la noi”, ne spune fermierul.

PETRU NEGHINĂ NU POATE RENUNȚA LA PLUG!

Petru Neghină nu poate renunța definitiv la arătură. Ar fi vrut să schimbe, să fie în pas cu trendul, dar spune că terenul de baltă îl obligă la plugărit. Pe solele care crede el că se pretează lucrează numai în disc.

„La înființarea culturii de grâu am lucrat cu grapa Terradisc, asigurând pregătirea uniformă a patului geminativ și amestecul resturilor vegetale în sol. La semănat m-am folosit de mașină românească SUP 29 cu talere”, raportează conștiincios.

ȘEF DE BRIGADĂ LA MECANIZARE

Petru Neghină a lucrat numai pe partea de mecanizare; mai întâi pe tractor, apoi mecanic de întreținere și apoi șef de brigadă. Pentru că a răspuns de tot ce ținea de partea mecanică a fost asimilat ca fiind personal TESA și asta l-a afectat la pensie.

Are ferma de fix 32 de ani, din 1993, din anul în care s-a desființat întreprinderea – IAS Frumușița, și trebuia s-o ia de la un capăt. Neavând capital de pornire, a trebuit să vândă mașina și să cumpere utilaje agricole.

„Am avut o Dacie, am vândut-o cu banii de pe ea am luat un tractor U 650, semănătoare, disc și remorcă, la licitație de la un SMA din județ. La început a fost greu, am făcut prestări servicii și încet-încet, pas cu pas, am luat teren în arendă până am ajuns să lucrez 80 ha de hectare.

Pentru că anul trecut nu s-a făcut producție din cauza secetei, am scăzut arenda la jumătate: dau 500 kg de grâu la hectar pe an”, explică fermierul Petru Neghină.

CITEȘTE ȘI: Cu bruma de recoltă de 1.500 kg de grâu/ha, Ioan Voinea abia a plătit 70% din arendă. Ca să nu se înglodeze în datorii, nu a fertilizat cerealele de toamnă

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →